Met de aanpak van het probleem van dak- en thuislozen in Nickerie, wil districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, het straatbeeld in Nickerie veranderen. De aanpak zal bestaan uit het voeden, baden, scheren, kleden en het bieden van gezondheidszorg aan de doelgroep. Om dit probleem aan te pakken, heeft de burgervader medio november een werkgroep ingesteld bestaande uit overheidsinstanties en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s ).
Joeloemsingh vindt dat de groep dak- en thuislozen in Nickerie groter en agressiever aan het worden is, dat is te merken wanneer zij voor de winkels en andere openbare gelegenheden postvatten om mensen onder andere geld te vragen. Indien men niet tegemoet kan of wil komen aan hun verzoek, dan worden zij agressief en gaan er zelfs toe over de mensen voor vies en vuil uit te schelden. Dit is voor de burgervader aanleiding geweest om dit probleem in zijn district aan te pakken. De streefdatum om te starten is 19 december.
In dat kader is men afgelopen vrijdag begonnen om bij court Excelsior aan de Gouverneurstraat het achtergedeelte van het gebouw een grote schoonmaakbeurt te geven. Volgens Joeloemsingh is dat deel van het gebouw pro Deo afgestaan. Het is de bedoeling dat het beter ingericht zal worden zodat de doelgroep daar dagelijks opgevangen kan worden en twee keer per dag kan worden voorzien van voeding. ‘s Morgens ontbijt en ‘s middags een warme maaltijd, daarnaast zullen ze ook opvang en begeleiding krijgen, zoals het nemen van een bad, kleden, scheren en ook medische zorg. Het is volgens Joeloemsingh niet de bedoeling dat het ook een nachtverblijf wordt.
“Voorlopig kunnen de dak- en thuislozen vanaf de streefdatum zich naar de locatie begeven waar zij zullen worden opgevangen, voorzien worden van een broodje, een maaltijd, geschoren worden en van kleding voorzien. Het is een hele uitdaging”, merkt de burgervader op. Joeloemsingh geeft aan dat de hulp van de gemeenschap ongetwijfeld nodig zal zijn. Hij doet een beroep op het bedrijfsleven en individu’s om daar waar nodig ook te ondersteunen met onder andere levensmiddelen, toiletartikelen en wat allemaal nodig zal zijn. Vanuit de burgerij doet hij een beroep op personen die vrijwillig willen helpen, daarnaast zullen ook spullen als kleding en schoeisel nodig zijn.
De trekker van de werkgroep is Lloyd Morsen die eerder zelf vanuit zijn organisatie, stichting Het Klankbord, een opvanghuis heeft gedraaid in het district voor drugsverslaafden.
-door Ashley Lieveld-