De recherche te Nieuwe Grond is gestart met het onderzoek naar seksueel molest van een uitzendkracht van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) die werkzaam was bij N.V. Luchthavenbeheer. De redactie vernam in eerste instantie dat de medewerkster (bekend bij de redactie) aangifte heeft gedaan tegen supervisor Steven Sumter van het bedrijf. De medewerkster wilde de redactie niet te woord staan. Sumter geeft aan dat niet de medewerkster, maar hij aangifte heeft gedaan tegen haar. Hij zegt dat hij inderdaad een relatie had met de medewerkster voordat hij werd benoemd tot supervisor. Na zijn benoeming viel zij hem lastig en vroeg geld. Op een dag werd hij geconfronteerd met de beschuldiging van seksueel molest op de werkvloer. Sumter zegt dat er grote belangen spelen binnen het bedrijf. Hij zegt dat hij zelfs beschuldigd is van drugspraktijken op de luchthaven.
Sumter verklaart dat de zaak is overgenomen door de recherche van Nieuwe Grond, omdat er niets terechtkwam van zijn aangifte op Zanderij.
Hij zegt dat hoge functionarissen er alles aangedaan hebben om de zaak niet in behandeling te laten gaan. Hij wilde geen namen noemen, omdat hij dit heeft afgesproken met de directeur van N.V. Luchthavenbeheer, Vijay Chotkan en hij wachtende is op het onderzoek van de politie. De directeur was niet te bereiken voor een reactie. Volgens Sumter is er een complot in elkaar gezet door hoge functionarissen op de luchthaven en de medewerkster tegen hem. Hij was zelfs twee maanden op non- actief gesteld. De medewerkster heeft ook hulp gezocht bij een vrouwenbeweging. Echter is er volgens Sumter niets bewezen van molest op de werkvloer. Op zijn eigen verzoek is een justitieel onderzoek gestart.
Inder Jaglal van Airport Operations, zegt desgevraagd dat de medewerkster in deze kwestie inderdaad op zijn afdeling heeft gewerkt. Hij zegt dat de medewerkster andere collega’s over het molest heeft verteld, waarna er met hem als hoofd ook hierover is gesproken. Hij zegt dat eenieder van de afdeling door de recherche van Nieuwe Grond is verhoord. Volgens hem is Sumter de boosdoener, want Sumter zou een brief hebben geschreven naar de afdeling waarin hij collega’s vernedert. Sumter zegt niets geschreven te hebben. Jaglal voert aan dat hij samen met andere collega’s slechts de medewerkster heeft aangehoord en te hulp heeft geschoten. Nu lijkt het volgens hem erop alsof er sprake is van opzet. Hij geeft aan dat de directie van het bedrijf op de hoogte is van het voorval, maar weigert om stappen te ondernemen. Jaglal die ook voor Amnesty International heeft gewerkt, zegt dat hij tegen elke vorm van seksueel molest is, daarom heeft hij geen moment geaarzeld om te helpen. De medewerkster is intussen weer weg van de luchthaven en is werkzaam op BNV. Volgens hem is er ook sprake van dreigementen naar de medewerkster toe.
door Johannes Damodar Patak