Suriname heeft hoogste percentage zittenblijvers in regio

Ivan Fernald, ex-minister van Defensie en oud-directeur van het imeao, heeft met behulp van percentagens en tabellen kunnen aantonen dat Suriname het hoogste percentage zittenblijvers heeft van de regio. Suriname zit op circa 50,6 procent, terwijl de overige landen in de regio ver daaronder zitten. Het landelijk percentage zittenblijvers voor mulo is 20 procent, dat is 1 op de 5 leerlingen. Fernald zegt dat de huidige situatie in het onderwijs er niet goed uitziet. “We kampen nu met een hoog percentage aan zittenblijvers en drop-outs en een onbevredigend slagingspercentage, daarnaast is er een selectieve doorstroom van GLO naar mulo en een laag percentage dat doorstroomt naar vwo en havo. De doorstroming naar een volgend onderwijsniveau stagneert”, zei Fernald. Hij gaf een uiteenzetting over het landelijk aantal geslaagden en vergeleek dat met de voorgaande jaren. Het slagingspercentage voor het GLO was in 2017 slechts 56,6%. Het eindresultaat mulo (57%) is met 5,4% gedaald ten opzicht van 2016. Het aantal geslaagden  voor het toelatingsexamen van mulo naar vwo, is 19% in 2017 (2192 leerlingen) en voor havo 10,4% (1204 leerlingen). Het landelijk aantal deelnemers was 11.500. Van de VOJ-leerlingen haakt 33% af. Het aantal drop-outs van de LBO-scholen was 36%. Havo is een tweejarige opleiding, maar de meeste studenten doen er een jaar langer over.

Fernald is erg bezorgd over de situatie. “We lijden aan een collectief kikkersyndroom. Ons onderwijs is als een kikker in een pot. Langzaam maar zeker bereikt die een kookpunt. De kikker zit er nog in, maar hoelang nog. We  zijn ook aandeelhouders van het onderwijs.  De politiek moet zich dienstbaar opstellen.

Het onderwijs is van levensbelang en kun je niet alleen overlaten aan politici of volksvertegenwoordigers. Het zijn altijd leerkrachten die een beetje koud water gooien in die hete pan, zodat die kikker nog net niet dood gaat. Daarom moeten we in de richting van een hervorming gaan”, aldus Fernald. Hij doet thans een oproep aan de samenleving: “Word collectief bewust van het feit dat het onderwijs op instorten staat. We staan erbij en kijken ernaar.”

Fernald voert aan dat Suriname behoefte heeft aan een hoger rendement in het onderwijs, gezien de inspanningen en grote financiële offers die gepleegd worden. Het is tijd voor innovatie, want het slagingspercentage moet omhoog. Het onderwijs is volgens Fernald in een diep dal, omdat de samenleving in een crisis zit. Er zou ook een behoorlijk bestuur moeten komen dat verstandig is en integer leiderschap bezit.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles