Het ontwikkelen van het nationaal adaptatie plan voor Suriname is deel van een project waarin Suriname participeert, namelijk het Japan-Caribbean Climate Change Partnership (J-CCCP). Het zijn in totaal acht Caraibische landen die met financiële ondersteuning van Japan een aantal zaken realiseren met betrekking klimaatverandering. Vandaag organiseerde het J-CCCP de tweede workshop ten aanzien van het ontwikkelen van een nationaal adaptatie plan (NAP) voor klimaatverandering in Suriname.
Een adaptatieplan betreft een strategie die een land uitstippelt, waarin wordt aangegeven, hoe er zal worden omgegaan met de gevolgen van klimaatverandering. Tot nu toe heeft Suriname geen nationaal adaptatieplan. Voor het helpen ontwikkelen van het eerste adaptatieplan voor Suriname, is de technisch consultant Kalim Shah, aangetrokken. Het is de bedoeling dat gekeken wordt naar wat er allemaal aan rapporten beschikbaar zijn en wat er al is gedaan en op basis daarvan het adaptatieplan voor Suriname te maken. Shah gaf aan, dat het NAP er is om problematische elementen van klimaatverandering bij elkaar te brengen en op lange termijn te zorgen voor een oplossing.
Hij vertelde dat de begeleiding van het UNFCCC voor NAP formulering en uitvoering gebruikt zal worden voor het ontwikkelen van het NAP voor Suriname. Het proces zal verdeeld worden in vier fasen. Het J-CCCP wil innovatie van beleid aanmoedigen door nationaal geschikte maatregelen en nationale adaptatieplannen ter bevordering van alternatieve technologieën op het gebeid van verminderde emissie en klimaatweerbaarheid. Ook wil het J-CCCP de aanname en uitvoering van mitigatie en adaptatie technologieën en het versterken van informatie- en kennisnetwerken door het delen van ervaring.
Suriname is met de opslag van koolstof door 93 procent bosbedekking een van de weinige ‘carbon negatieve’ landen in de wereld. Hierdoor levert Suriname reeds vóór het bestaan van het Klimaatverdrag van 1992 een positieve bijdrage aan het mitigeren van de negatieve gevolgen van klimaatverandering in de wereld. Desondanks behoort Suriname tot de 10 meest kwetsbare landen in de wereld als gevolg van de negatieve effecten van klimaatverandering. Winston Lackin, presidentieel adviseur Milieu, gaf aan dat Suriname gecommitteerd is om deze positie te behouden, maar dat daarvoor niet alleen kennis en expertise nodig is, maar ook politieke wil. Alexis Armstrong, Deputy Resident Representative van de UNDP in Suriname, wees op de gevaren voor het Surinaamse ecosysteem en vooral de kwetsbaarheid van het kustgebied voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Hij wees op de noodzaak van het ondernemen van acties die de negatieve invloed van klimaatverandering op Suriname zullen verminderen.
door Priscilla Kia