Guillermo Samson, econoom, zegt desgevraagd dat de negatieve beoordeling van de internationale financiële waakhond, Moody’s, niet voorkomen kan worden, omdat zij al een analyse heeft gemaakt op basis waarvan Suriname een downgrading te wachten staat. Moody’s heeft gisteren in een persverklaring aangegeven, dat zij aan het overwegen is om de kredietwaardigheid van ons land verder te verlagen. Momenteel heeft Suriname een B1-ra-ting, wat inhoudt dat investeerders wordt afgeraden om geld aan een land dat zo een rating heeft te lenen, of alleen tegen een heel hoge rente. Dit, omdat de situatie in het desbetreffende land kan verslechteren waardoor de lening niet terugbetaald kan worden.
De regering zal in januari om de tafel zitten met Moody’s. Inmiddels heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, bekendgemaakt via een lokaal blad dat er alles aan gedaan zal worden om Moody’s te bewijzen dat de kredietwaardigheid van ons land niet is verslechterd. Er zal op zijn minst getracht worden om tenminste de B1- rating status te behouden en niet te degraderen naar B- status. Samson vraagt zich af als alles daarboven bij de minister wel pluis is, omdat de bevindingen van Moody’s gebaseerd zijn op de afgelopen perioden en verwachtingen. Indien wij toch de B-status krijgen, zal het volgens hem voor ons land nog moeilijker worden om leningen af te sluiten in het buitenland. De zorgpunten van de waakhond zijn de schulden van de overheid, die 70 procent van ons bbp bedragen, de hervormingen die trager worden uitgevoerd dan verwacht was en het steeds weer lokaal lenen om te voldoen aan reguliere verplichtingen (lonen en subsidies). De regering heeft steeds weer ontkend dat er lokaal geleend is voor het voldoen van bepaalde verplichtingen. De econoom merkt op dat het beleid van deze regering gebaseerd is op leugens. “Met lenen draai je geen economie, maar door te produceren”, aldus Samson. Een belangrijke maatregel die de overheid zou moeten nemen, is volgens hem bezuinigen. Echter merkt hij hiervan niets, integendeel worden er leningen afgesloten voor doeleinden die geen bijdrage leveren aan onze verdiencapaciteit.
Op basis van de verwachte inkomsten, uitgaven en de capaciteit om schulden af te lossen alsmede het financiële beleid van de regering, zal Moody’s een nadere analyse maken, er zal ook gekeken worden op welke wijze de overheid van plan is om de verdiencapaciteit in 2018 te vergroten. Voorts zal getoetst worden als het invoeren van btw en het afbouwen van subsidies meer geld in de laatje zal brengen.
-door Johannes Damodar Patak-