“Wanneer de diagnose voor prostaatkanker is vastgesteld, betekent dat geen einde van de wereld”, aldus Chas Warning, voorzitter van de Prostaatkanker Stichting Suriname (PKSS), gisteren bij de infosessie over prostaatkanker in het gebouw van Het Park aan de Grote Combéweg. De infosessie had als thema: ‘Prostaatkanker, take action no sribi’ en had als doel informatie te verstrekken over prostaatkanker in Suriname en de mannen bewust te maken van het belang van het in de gaten houden van hun prostaat.
Prostaatkanker is een van de ziekten waaraan te veel mannen overlijden, doordat zij zich te laat melden bij de arts voor behandeling. Roy Young Afat, commissaris mediazaken PKSS, Roberto Graanoogst, commissaris lotgenoten PKSS en Warning, deelden allemaal hun ervaringen over prostaatkanker met de aanwezigen. Alle verhalen geven aan dat prostaatkanker niet de dood hoeft te betekenen.
Young Afat gaf aan dat hij twee jaar geleden gediagnostiseerd was. Hij werd geholpen door een alternatieve geneesheer en heeft er geen last meer van. Hij vertelde dat er drie dingen kunnen ontstaan, namelijk kwaadaardige of goedaardige vergroting van de prostaat of een ontsteking, dat is volgens hem een teken om een arts te bezoeken. Ook Graanoogst deelde zijn verhaal met het publiek. Hij werd enkele jaren terug gediagnostiseerd. Hij ontkende niet dat het seksuele leven van de man hierdoor achteruit gaat. Vooral de vrouwen drukte hij op het hart hun partner te ondersteunen in deze moeilijke periode. Hij laat zich regelmatig controleren. Discipline is volgens hem heel erg belangrijk om te kunnen leven met prostaatkanker.
Warning werd in 2005 gediagnostiseerd. Hij kon niet plassen en besloot de arts te bezoeken. Zijn inspirerende verhaal gold als motivatie voor mannen om niet op te geven als zij gediagnostiseerd worden. Hij liet weten dat prostaatkanker een chronische ziekte is, waarmee geleefd kan worden. Hij werd met succes geopereerd en is nog regelmatig onder behandeling. Een van de grootste angst van mannen, is om impotent en incontinent te worden. “Het hebben van prostaatkanker hoeft niet als een barrière ervaren te worden. Men moet gemakkelijk erover praten met partner, familie of een vertrouwenspersoon. Er zijn genoeg methodes om beter te worden. Er moet alleen tijd vrij gemaakt worden voor onderzoek en gelet worden op het leefpatroon”, zei Warning.
Hij gaf aan dat de stichting gesprekken voert met urologen en SZF. Warning gaf aan dat Suriname zich niet moet verdiepen in hoe de zorg goed bieden, omdat het land geen geld en resources voor onderzoek heeft. Surinaamse urologen moeten diagnosticeren en de patiënt naar het beste adres van de wereld sturen.
Bij sommige mannen komt de ziekte pas aan het licht als zij met plasklachten bij hun huisarts komen. De klachten komen zelden voor bij mannen jonger dan 40 jaar. Alle mannen werd geadviseerd niet nalatig te zijn bij klachten en te praten over problemen met hun prostaat. Mannen werd ook geadviseerd het advies van de artsen stipt op te volgen.
-door Priscilla Kia-