Wouden bij 42 jaar onafhankelijkheid:

‘Positie gepensioneerden nog niet wat het wezen moet’

Op zaterdag 25 november is het precies 42 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd.

Aan Renate Wouden, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO), werd een reactie hierop gevraagd, bekeken vanuit de bril van gepensioneerden in Suriname. Zij zegt dat de gepensioneerden de laatste jaren de goede kant op zijn gegaan, maar hun positie is nog niet wat het wezen moet.

Wouden blikt terug op de slechte financiële situatie in de jaren ’90, toen de Surinaamse gulden gedevalueerd was en de drie nullen eraf moesten. “Het was verschrikkelijk. Het pensioen was niets meer dan zakgeld”, zegt Wouden.

Het heeft jaren geduurd voordat de situatie hersteld was en de pensioenen opgetrokken konden worden. De gepensioneerde ambtenaren bereikten een mijlpaal toen in 2015 het Staatsbesluit van 23 juli werd getekend, waarin is opgenomen dat gepensioneerde ambtenaren automatisch in aanmerking komen voor elke salarisverhoging die ambtenaren krijgen. “De BBGO heeft jaren hiervoor gevochten. Ook blijft de BBGO vechten voor de invoering van een dertiende maand”, laat Wouden weten.

Het probleem waarmee de gepensioneerden nu zitten, is dat zij niet weten wat ze kunnen te verwachten in 2018, omdat de minister van Financiën nog geen toezegging heeft gedaan voor de koopkrachtversteking. Volgens de minister kan hij dat niet doen, omdat hij geen overzicht heeft op de financiële situatie. Wouden geeft aan dat de BBGO deze mening niet deelt en stelt dat de minister zichzelf tegenspreekt, omdat hij eerder zelf had aangegeven, dat de economie momenteel aantrekt. Zij is van mening dat het de plicht is van de overheid om de koopkrachtversterking die de ambtenaren vanaf april tot heden krijgen, ook toe te kennen aan de gepensioneerden.

Het Pensioenfonds Suriname werkt momenteel aan een meerjaren communicatieplan dat dit jaar af moet zijn. Hiermee wil het Pensioenfonds de communicatie met gepensioneerden uit de overheidsdienst verbeteren en ook de bewustwording rond pensioenen en pensioen gerelateerde zaken bij deze groep vergroten. Wouden geeft aan dat het een geweldig voorstel is, omdat miscommunicatie voor spanningen en wrevel zorgt. Voorts is zij van mening dat gepensioneerden hun rechten en plichten moeten kennen.

Er is een aantal zaken dat niet bekend is bij de gepensioneerden, maar het Pensioenfonds heeft geen communicatiekanalen. “De BBGO komt in december uit met een magazine met informatie voor leden van de bond en de gemeenschap. Het Pensioenfonds is gevraagd deel te nemen, zodat zij via het magazine ook het publiek kan informeren”, aldus Wouden.

door Priscilla Kia

 

More
articles