‘Afbouw brandstoflevering binnenland moet regeringsstandpunt zijn’

Enkele weken terug heeft de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, laten weten dat de gratis levering van brandstof aan dorpen in het binnenland, afgebouwd zal worden in het eerste kwartaal van 2018. BEP-parlementariër Marinus Bee, zegt dat Dodson een zwaarwichtig besluit heeft genomen dat een regeringsstandpunt moet zijn.

Volgens Dodson heeft de overheid problemen met het leveren van brandstof aan de dorpen. Zo wordt brandstof niet efficiënt gebruikt, terwijl de overheid miljoenen hieraan uitgeeft. Met het besluit van de minister zullen de dorpen zelf voor hun brandstof moeten zorgen. Bee geeft aan, dat het de verantwoordelijkheid is van de overheid om het leven in het binnenland leefbaar te maken.

Ook wijst hij erop, dat dit besluit eerst genomen zou moeten worden nadat de overheid met de bewoners en de verschillende besturen had onderhandeld. “Het is een politieke verantwoordelijkheid van de overheid.

Zij moet denken aan de belofte die gedaan was aan de mensen”, stelt Bee. Hij voert verder aan dat de overheidsfinanciën voor een aantal zaken niet toereikend zijn, maar dat zij toch gedaan worden. Voorts is hij van mening dat de overheid niet moet praten over gratis brandstof. “De overheid moet niet de indruk wekken alsof zij iets doet en een tegenprestatie verwacht. Het openbaar vervoer wordt gesubsidieerd, maar de overheid praat niet over gratis dienstverlening”, zegt Bee.

Dodson geeft hij aan dat er randvoorwaarden zullen zijn bij de afbouw, waar Regionale Ontwikkeling en Financiën aan zullen werken. Er zal ook geen verschil zijn in de tarieven vergeleken met die van Paramaribo. Ten aanzien van dezelfde prijs voor benzine als in Paramaribo, zegt Bee dat het een utopische benadering is van de overheid.

“Het binnenland is zeer uitgestrekt en logistieke kosten zullen doorberekend worden in de prijs. Na Atjoni zijn er heel veel dorpen die verder afgelegen zijn. De brandstof moet met de boot getransporteerd worden en er moeten opslagkosten betaald worden.

De verkooppunten zullen toch daarom van gebied tot gebied verschillen”, geeft Bee aan. Volgens hem zijn niet alle plannen realistisch gezien de opbouw van het achterland.

door Priscilla Kia

 

More
articles