Doden bij vuurgevecht dichtbij Maripasoula

Afgelopen zondag is er een schotenwisseling geweest tussen illegale goudzoekers en de Franse gewapende machten ter hoogte van Maripasoula. Na afloop waren er twee doden te betreuren. Twee illegale goudzoekers hebben afgelopen zondag het leven gelaten op de Gran Ininirivier te Maripasoula, het dorpje niet ver van Benzdorp. Hun overlijden is het gevolg geweest van een schietpartij met een patrouille bestaande uit de Franse gendarmerie en militairen van het 9de Rima. De prefect, Patrice Faure, en de procureur van de Franse republiek, Eric Vaillant, hebben zich gehaast om een verklaring af te leggen over hetgeen is gebeurd. “Tussen 15.30 en 16.00 uur, werd een patrouille, bestaande uit twee gendarmes en zeven militairen van het 9de Rima, die zich voor een missie voor bestrijding van illegale gouddelving bevond op de Grand Ininirivier te hoogte van Maripasoula, onder vuur genomen met automatische wapens afkomstig van garimpeiros. De gendarmerie en de militairen van de Franse gewapende machten hebben terug geschoten. Tijdens het vuurgevecht is een garimpeiro dodelijk geraakt en een tweede zwaargewond.”

Volgens dezelfde verklaring, hebben de overige goudzoekers het hazenpad gekozen. Bij aankomst van de helikopter van de gendarmerie, heeft de zwaargewonde goudzoeker het leven gelaten, waardoor er twee doden te betreuren vielen.

Hoewel er aan de kant van de Franse gewapende machten geen gewonden zijn gevallen, werd om 18.25 uur versterking gestuurd via een helikopter. Net als het incident van tien jaar geleden met de beruchte Manoelzinho, werd ook nu de helikopter onder vuur genomen bij aankomst van de versterking. Volgens de verklaring zijn er vier gendarmes van de GIGN geland voor versterking. Zij hebben de lichamen van de twee overleden garimpeiros alsook van een derde garimpeiro, die zich ondertussen als gevangene had overgegeven, meegenomen. De lichamen zijn voor obductie overgebracht naar het medisch centrum in Cayenne. De gevangenen wordt nu verhoord door de afdeling Recherche van de gendarmerie. Volgens een bron betrokken bij de ondervraging, gaat het om een zwaarbewapende bende die bekend is. Zo blijkt dat een dergelijk geval zich heeft voorgedaan in oktober, toen werden gendarmes en militairen bij een douanepost op de Maman-Valentin versnelling bij Saint Laurent ook onder vuur genomen. De bende, die zich in een korjaal bevond, aarzelde niet om te schieten. Toen de gendarmerie terugschoot, werd een van de garimpeiros getroffen aan zijn linkerhand. Er is vooralsnog geen informatie vrijgegeven over de identiteit van de garimpeiros. Het voorval heeft zich voorgedaan aan de grens met Suriname en zou een duwtje in de rug kunnen zijn om de samenwerking tussen beide landen te intensiveren, maar er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat leden van de bende de Surinaamse nationaliteit hebben.

More
articles