Enkele maanden geleden hebben enkele parlementariërs aangegeven, geen voorstanders te zijn van dienstreizen, gezien deze gepaard gaan met grote onkosten voor de staat. In dat kader hebben enkelen van hen zich ook gedistantieerd om deel te nemen hieraan. Nu blijkt dat er wederom dienstreizen worden uitgevoerd en zowel leden van de coalitie als de oppositie nemen daaraan deel. Dit kost de staat handvol geld, maar VHP-parlementariër Mahinder Jogi, wijst erop dat het soms onmogelijk is om weg te blijven van bepaalde vergaderingen van organisaties in het buitenland.
“Het is onmogelijk om weg te blijven van bepaalde vergaderingen”, stelt hij. Jogi zegt dat Suriname rijst- en bananenproducenten heeft, het is daarom goed dat Suriname vertegenwoordigd is bij vergaderingen die belangrijk zijn voor deze sectoren, om punten aan te kaarten die cruciaal zijn voor deze sectoren. Ook haalde Jogi aan dat het soms voorkomt dat Suriname middelen kan krijgen om zaken te doen. In het verleden hebben we volgens de parlementariër middelen gehad om de bananensector en de infrastructuur te upgraden. Ook stelt hij dat wanneer een land niet vertegenwoordigd is op een bepaalde vergadering, het geen bijdrage kan leveren. “Hierdoor zit je gevangen in de wereld, want je kunt niet pleiten voor de sectoren die van belang zijn voor het land”, benadrukt het assembleelid.
Verder vindt hij de klimaatvergadering ook van belang voor Suriname, gezien wij er direct bij betrokken zijn. Hij zegt dat er bij deze vergaderingen zaken zijn die verzilverd kunnen worden en gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van ons land. Het bijwonen van vergaderingen van organisaties, kan volgens Jogi ook vruchten afwerpen bij onrechtmatigheden in het land die in strijd zijn met internationale wetten.
Hij is zich er van bewust dat Suriname in een precaire situatie zit, daarom acht hij het van belang dat de regering, om kosten te besparen, de samenstelling van de delegaties verandert. “In plaats van met zeven mensen naar een vergadering te gaan, moet er gekeken worden of er bijvoorbeeld niet maar drie kunnen gaan”, zegt Jogi. Hij voegt eraan toe, dat een parlementariër niet alleen kan gaan, want soms zijn er meerdere sessies die bijgewoond moeten worden. Ook zijn er soms conferenties die twaalf uur lang duren.
Jogi vindt dat vergaderingen, die in het belang zijn van de gemeenschap bijgewoond kunnen worden, andere vergaderingen kunnen volgens hem gewoon overgeslagen worden. Bij het bijwonen van conferenties of vergaderingen in het buitenland, is het volgens Jogi goed om te kijken wie betaalt, wat de onkosten zijn en wat de voordelen zijn.