‘Veel onduidelijkheid over Kaloti Minthouse Suriname’

“Er heerst veel onduidelijkheid over Kaloti Minthouse Suriname”, zegt Asiskumar Gajadien, VHP- parlementariër, op vragen van de redactie. Dit naar aanleiding van de in Dubai gevestigde goudraffinaderij van Kaloti, DMCC, die meer dan US-dollar 5 miljard aan contanten zou hebben betaald voor goud en goud van meer dan 1.000 personen zonder een of ander papierwerk. De parlementariër zegt, dat toen het parlement vernam dat Kaloti in Suriname zou opereren, er heel wat vragen werden gesteld die onbeantwoord bleven.

Zo is het volgens hem onduidelijk wie de investeerders en partners binnen Kaloti Minthouse Suriname zijn. Gajadien zegt heel voorzichtig, dat indien het schandaal van Kaloti in Dubai waar is, dat er veel meer duidelijkheid moet komen over Kaloti in Suriname.

Gajadien ziet ook graag dat de Centrale Bank van Suriname die bevoegd is om goud te exporten, met uitleg komt onder welke voorwaarden goud geëxporteerd mag worden. Hij zegt dat het ook zou kunnen zijn, dat er goud uit andere landen in Suriname gezuiverd worden en dan via ons land geëxporteerd. Hij benadrukt dat er over de transparantie gewaakt dient te worden en zegt dat tijdens de begrotingsbehandeling duidelijke vragen richting de overheid gesteld zullen worden. Op de vraag als Suriname juist niet met zulke bedrijven in zee moet gaan die internationaal niet goed staan aangeschreven, zegt Gajadien dat het thans de werkwijze van de huidige regering is om met discutabele landen in zee te gaan. De Kaloti Group is op 20 februari 2015 in ons land geopend. In juli 2015 is er vanuit ons land meer dan 100 kilogram zuiver goud geëxporteerd naar Dubai.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles