Ramautarsing: ‘Onze schuld is te hoog, maar nog niet onoverkomelijk’

Venezuela is door de internationale kredietwaakhond Standard & Poor’s gedegradeerd naar de D- status, dit houdt in dat Venezuela tot wanbetaler is verklaard. Aanleiding hiervoor is geweest het niet kunnen aflossen van buitenlandse obligatieleningen. De regering van Suriname is ook bezig om continu leningen af te sluiten. Winston Ramautarsing, econoom tevens voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gevraagd naar een reactie, geeft aan, dat onze buitenlandse schuld nog niet onoverkomelijk is. Hij verwacht daarom voor nu geen slechte beoordeling, zoals die van Venezuela, maar vindt wel dat wij moeten stoppen met lenen en moeten gaan produceren om onze verdiencapaciteit te vergroten. Indien de regering haar huidige leningenbeleid voortzet, acht Ramautarsing het niet uitgesloten dat Suriname hetzelfde lot te wachten staat als Venezuela. Volgens de econoom zullen we alleen de rente op de bestaande leningen kunnen betalen en op termijn de leningen ook terug kunnen betalen, als de productie gestimuleerd wordt.

De VES heeft de regering meerdere malen geadviseerd over verschillende financiële onderwerpen, waaronder recent nog de begroting van 2018, maar de regering heeft keer op keer aangegeven deze adviezen niet nodig te hebben. Ramautarsing zegt dat tot op heden de regering niet heeft aangegeven dat zij samen met de VES om de tafel wil gaan zitten om te praten hoe de crisis te overwinnen. De VES is wel uitgenodigd voor een belastingseminar dat morgen wordt gehouden, Ramautarsing hoopt dat met deze uitnodiging het nieuwe pad van dialoog met de regering is ingezet.

Terwijl de productie uitblijft en er alleen maar geleend wordt, wordt de roep van de ambtenaren groter en kijken zij uit naar hun beloofde loonsverhoging in januari. Ramautarsing vreest dat dit tot gevolg zal hebben dat de overheid geld zal gaan moeten drukken om de beloofde loonsverhoging na te komen. Hij geeft aan dat dit tot gevolg zal hebben dat de inflatie weer zal stijgen, met als gevolg opnieuw een verhoging van de kosten van levensonderhoud en afname van de koopkracht. De VES heeft meerdere malen aangegeven, dat het ambtenarenapparaat veels te groot is en dat deze teruggebracht dient te worden. Alleen dan zal er financiele ruimte zijn voor loonsverhoging.

door Johannes Damodar Patak

 

 

More
articles