‘Anonieme verklaringen buiten rechtszaal onbetrouwbaar’

Sandew Hira, pseudoniem van Dew Baboeram, zegt op basis van getuigenissen van mensen die niet willen dat hun getuigenis gepubliceerd wordt, ervan overtuigd te zijn dat Desiré Bouterse, hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, onschuldig is. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de 8 decembermoorden, om een reactie hierop gevraagd, zegt dat anonieme verklaringen buiten de rechtszaal niet betrouwbaar zijn.

Ongeveer drie jaar terug is Hira begonnen met een onderzoek naar de waarheid inzake de decembermoorden. Hiervoor heeft hij verschillende mensen, waaronder ook de hoofdverdachte, geïnterviewd. Na het onderzoek kwam hij tot de conclusie dat Bouterse niet aanwezig was in het fort toen de mannen vermoord werden en ook geen opdracht heeft gegeven om hen te vermoorden.

Hira is van mening dat het strafproces de waarheid inzake de 8 decembermoorden blokkeert. Het Openbaar Ministerie manipuleert volgens hem informatie, ook zeggen getuigen uit angst voor repercussie, niets.

“Geheime getuigen kunnen alles zeggen”, reageert Essed. Hij geeft aan dat in de rechtszaal getuigen bij hun voornaam en achternaam genoemd worden, waarna zij hun getuigenis afleggen. “Alles wat buiten de rechtszaal en anoniem gebeurt, is onbetrouwbaar”, zegt Essed. Hij zegt geen aandacht te willen besteden aan de beweringen van Hira. Het waarheidsgehalte van deze beweringen is volgens hem nu komma nul, omdat Hira met anonieme getuigen werkt. Volgens Essed dient Hira het persoonlijk belang van Bouterse.

Voorts deelt hij mee, dat verklaringen in de rechtszaal worden afgelegd en niet elders. Hij noemt het vreemd dat er aan het eind van het proces wel getuigen zijn. “Waarom hebben zij niet vanaf het begin aan de procureur-generaal aangegeven dat zij informatie hebben, maar beschermd willen worden?” Hij wenste verder niet in te gaan op de andere beweringen van Hira.

door Priscilla Kia

 

More
articles