Kwetsbaarheid Suriname voor klimaatverandering neemt toe

In de afgelopen jaren is de kwetsbaarheid voor klimaatverandering steeds groter geworden. In Suriname kennen we al ongeveer tien jaar stormen en rukwinden, die regelmatig schade aanrichten aan woningen en andere gebouwen. Dit naast het feit dat Suriname te kampen heeft met economische problemen en grote woningnood.

Klimaatverandering heeft invloed op alle economische en sociale sectoren en niveaus van de Surinaamse samenleving. In dit kader heeft De Nationale Assemblee (DNA) vandaag de workshop: ‘De effecten van klimaatverandering op Suriname’, georganiseerd in de vergaderzaal van het parlement om zo de assembleeleden op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering in Suriname.

Riad Nurmohamed, VHP-parlementariër tevens onderzoeker aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, presenteerde een wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering in Suriname. De oorzaken van klimaatverandering zijn onder andere temperatuurverandering, neerslagverandering en zeespiegelstijging. Volgens het onderzoek blijkt duidelijk, dat de neerslag is veranderd, de temperatuur gestegen is met bijna 1 graad Celsius en dat de zeespiegel eveneens aan het stijgen is. Ook de hoeveelheid water die Suriname in de Savannabelt nodig heeft voor aanvulling van de waterbronnen, is in gevaar.

In 2050 kan die met 40 procent afnemen als het minder regent, hetgeen een directe invloed zal hebben op ons bronwater.

De afgelopen jaren heeft de stijging van 10-15 cm van de zeespiegel voor veel overstromingen gezorgd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het warmer zal worden in Suriname, de neerslag zal ook afnemen, in plaats daarvan worden extreme buien verwacht. Nurmohamed gaf aan dat er genoeg grond- en zoetwater aanwezig is in Suriname. Ten aanzien van de landbouw, is er slechts onderzoek gedaan in de rijstsector die bij maximale toename van de temperatuur, met 10 procent verloren kan gaan. Het effect van de temperatuurstijging op ons bos, is dat het zal veranderen van primair naar secundair bos.

Volgens voorspellingen van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tot het jaar 2100, zal Suriname een jaarlijkse globale afname van neerslag hebben van ongeveer 40 procent, de temperatuur zal stijgen met 4.5 graad Celsius, voor de zeespiegel wordt een stijging van 70-100 cm verwacht. In vergelijking met andere landen in de regio, is Suriname zeer kwetsbaar voor zeespiegelstijging als het gaat om de impact ervan op de bevolking. 1 meter zeespiegelstijging in 2100 betekent verzilting, erosie van de kust, overstromingen, sterkere rukwinden, minder regenval, langdurige droogte, meer ziektes en negatieve invloed op de landbouw en voedselzekerheid.

Nurmohamed zegt dat Suriname zelf de keuze moet maken hoe om te gaan met de natuur. “We hebben de technologie in huis, we kunnen niet langer wachten. Klimaatverandering moet nu aangepakt worden”, zegt hij. Voor het aanschaffen van de juiste instrumenten voor bijvoorbeeld wind- en zonne-energie, is onderzoek en meetdata heel erg belangrijk. Hij pleit daarom voor een nauwe samenwerking tussen overheid en onderzoeksinstituten om projecten goed te ontwikkelen.

door Priscilla Kia

 

 

More
articles