De verdachte Ruben Rozendaal in het 8 decembermoorden strafproces heeft gisteren tien jaar onvoorwaardelijk celstraf tegen zich horen eisen door het Openbaar Ministerie (OM). Hij is evenals de verdachten Desire Bouterse, Etienne Boerenveen, Ernst Geffery, Arthy Gorré, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel schuldig bevonden aan moord op de vijftien critici op 8 december 1982. Het OM heeft een celstraf van tien jaar geëist tegen Rozendaal, terwijl het voor de andere verdachten 20 jaar celstraf gepast achtte. Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden gevraagd om een reactie stelt dat het niet ongebruikelijk is dat het OM een lagere straf vordert bij verdachten, die volgens hem wel schuldig zijn bevonden.
Hij motiveert, dat verdachten die meewerken aan het onderzoek, vaak genoeg een mindere straf tegen zich horen eisen door het OM. In het geval van Rozendaal zegt Essed dat de auditeur-militair, Roy Elgin deugdelijk gemotiveerd heeft waarom hij een veel lagere straf tegen Rozendaal rekwireert, namelijk het afleggen van een verklaring, dat hij voor de latere slachtoffers gepleit had voor vrijlating en spijt betuigd had naar de nabestaanden en de samenleving toe. Aan de hand van de motivatie van de auditeur-militair kan er volgens Essed gesproken worden van een fikse korting van 50%.
Essed verklaarde dat hij tot nog toe tevreden is over de wijze waarop de auditeur-militair zijn requisitoir houdt. Hij kan zich ook te-rugvinden in de zaken die Elgin presenteert bij de Krijgsraad. Essed voert aan dat de nabestaanden graag hadden gewild ook bewijsmateriaal te leveren. Echter is dit verzoek door de Krijgsraad afgewezen. Wat betekent dat de nabestaanden afhankelijk zijn van hetgeen de auditeur-militair presenteert. Essed verwacht in ieder geval dat de raadslieden van de verdachten op 30 januari 2018 een zwaar pleidooi zullen houden voor hun cliënten. Hij sluit daarbij niet uit dat er gekomen zal worden met zwakheden en zelfs onwaarheden tegen het requisitoir van Elgin.
Essed vindt het belangrijk dat het proces zorgvuldig verloopt. Hij stelt aan dat dit ervoor zal zorgen dat mensen de uitspraak van de krijgsraad makkelijker zullen accepteren. De raadsman heeft in ieder geval het gevoel dat de strafzaak nu onverstoord zal plaatsvinden.
door Johannes Damodar Patak