Aanpak brandveiligheid vergt veel inzet

De Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS) heeft naar aanleiding van de vaker voorkomende woningbranden met dodelijke afloop, een lezing gehouden over brandgevaar. Ook werd aandacht besteed aan de blikseminslagen, waarbij diverse radio- en tv stations schade hebben ondervonden. De lezing vond plaats in het SOC gebouw met als thema: “Voorkom brand en ongevallen bij elektrische installaties”. Leden van de VIS, installateurs, ondernemers en verzekeraars wisselden van gedachten over het onderwerp en deelden hun ervaringen en kennis met elkaar. Deze groep is voorts van mening dat de gemeenschap hieromtrent bewust gemaakt moet worden. Installateurs gaven aan dat cliënten vaak eigenwijs zijn. Het probleem bij velen is dat ofschoon er advies wordt gegeven, cliënten elektrische installaties op eigen houtje veranderen, zoals de bedrading in hun woning. Leden van de VIS gaven aan dat er nog geen wetgeving is ter aanpak van mensen die risico’s nemen door bedradingen anders te koppelen dan door installateurs worden gedaan. De VIS-leden stellen voor dat er een aansluitvoorwaarde moet komen en boetes mogelijk worden voor personen die zich hieraan schuldig maken.

Er is aangehaald dat er betere controle moet komen op de bedrading in woningen.

Gastspreker Pouw Jongbloed, consultant en deskundige van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN) maakte vergelijkingen tussen Nederland en Suriname over dit onderwerp. Hij vertelt dat vanwege de ultraviolette straling in Suriname, er sneller schade optreedt aan de bedrading. Zijn advies is daarom dat er op bepaalde vastgestelde tijdstipppen gecontroleerd dient te worden en eventueel de bedrading vervangen. Echter vindt hij dat de verantwoording bij de eigenaar ligt.

Brandweervoorlichter Ulrich Coats zei dat woningbranden te maken hebben met brandstichting, kinderen die met vuur spelen en de zogeheten “vlam in de pan” in de keuken en een groot deel resulteert in een complexe onderzoek dat meestal niet afgerond wordt. Voor dit jaar zijn reeds 150 woningenbranden geteld. VIS doet daarom een beroep op de gemeenschap om met erkende installateurs te werken en niet met beunhazen. Reguliere scholing, training, kwaliteitsverbetering, ondernemersethiek, veiligheid en efficiënte en een veilige-installatiesector vormen de fundamenten van de VIS.

door Kimberley Fräser

 

More
articles