Grote toerisme ontwikkeling voor Noord Commewijne

De North Commewijne Tourism Cluster, heeft succesvol een Inter American Development Bank projectvoorstel ingediend welke inmiddels formeel is goedgekeurd door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T).

Het project omvat de rehabilitatie en verharding van het slechte deel van een 24 kilometer lang fietspad langs de Commewijnerivier, van Rust en Werk tot Bakkie Alliance. Dit autovrije pad gaat onder meer langs de locaties: Rust en Werk, Margaretha, Frederiksdorp, Mariënbosch, Kroonenburg, Mon Souci, Hecht en Sterk, Constantia, Bruinendaal tot Bakkie / Alliance. Ook herstel van kapotte bruggen op deze route maken deel uit van het project.

Het betreft een heritage trail langs de dorpen en plantages.

Het Noord-Commewijne Plantagepad bestaat al een paar honderd jaar, maar is ondertussen al meer dan twintig jaar voor meer dan de helft onbegaanbaar. De stroompalen van de Energie Bedrijven Suriname N.V. (EBS) staan wel langs het pad en formeel bleef dit een communicatie-pad. EBS zal actief deelnemen aan de realisatie van dit project.  De gehele rechteroever van de Commewijnerivier is een Bijzonder Beheers Gebied/Multiple Use Managemant Area (MUMA Noord-Commewijne) met als beheerder het ‘s Lands Bos Beheer (LBB).

Eco toeristische activiteiten worden binnen deze resolutie toegestaan voor verdere ontwikkeling van het gebied Noord-Commewijne. Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), alsook het ministerie van HI&T, hebben dit gebiedsproject (ingediend door de ondernemers van North Commewijne Tourism Cluster) volledig ondersteund.

Het herstel van het fietspad Noord-Commewijne is een lang gekoesterde wens van de toerismebranche en de lokale dorpen.

Deze gerichte ondersteuning door de overheid van het toerisme, is een goed signaal voor de nodige diversificatie van onze economie. Daarnaast profiteren velen van deze ontwikkeling, zelfs scholieren die nu nog naar internaten gaan (Bakkie, Alliance, Bruinendaal en Constantia). Zij kunnen straks thuis blijven wonen, terwijl ze nu vaak vanaf 12-jarige leeftijd al uit huis gaan. Een fietspad is immers een veel goedkopere verbinding dan de boot (vanuit Bakkie is het 13km varen tot de eerste steiger van Alkmaar).

Herstel van het fietspad zal een positieve impact hebben op de lokale gemeenschappen en de toerismesector. De waardeketen van bedrijven en particulieren die meer omzet zullen binnenhalen, is enorm: van fietsverhuurder, excursies, boothouders, veerverbinding en warungs, hotelaccommodaties, museum etc. De nieuwe ontwikkeling zal extra werkgelegenheid creëren.

Het stijgende aantal bezoekers is maar één voordeel. Een even belangrijk voordeel is dat bezoekers langer zullen verblijven in het gebied, in plaats van één nacht, straks twee of drie nachten, met fietstochten naar de andere dorpen.  In aansluiting op deze ontwikkeling zal het gebied Noord – Commewijne gezamenlijk gepromoot worden, en zullen de attracties afzonderlijk worden verbeterd. Zo zal Alliance meer gaan investeren in toerisme informatie over citrus en de geschiedenis van Alliance.  Frederiksdorp is nu nog de enige plantage die volledig in de toerismebranche zit, maar het hele gebied levert al diensten in deze sector. Bakkie is ook al deels actief in het toerisme.

De Clustermember bedrijven (grantees) bestaan uit: Plantage Resort Frederiksdorp, Warappa Kreek, Fietsen in Suriname, United Tour Guides Suriname (UTGS), Staatsbedrijf Alliance, Verenigde Cultuur Maatschappijen NV (VCM te Rust en Werk), Restaurant Bakkie, Restaurant Robby Margaretha, Transportbedrijf familie Dipai, Moen’s Dolphin Tours, Jim’s Fishing en Access Suriname Travel.

More
articles