Het Nationaal Immunisatie Programma (NIP) heeft na een vertraging van drie weken wegens productie- en verpakkingsproblemen bij de leverancier in Zuid-Korea, de 20.000 doses van het pentavalent vaccin (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Hepatitis B en Haemophilus Influenzae type b, DKTH) heeft ontvangen. Dew Sharman, VHP-parlementariër tevens huisarts, zegt dat hij niet gelooft in vertraging van de aanlevering van vaccins, omdat Suriname momenteel in de veilige zone zit.
Sharman geeft aan dat betalingsperikelen nog steeds onze partner zijn in deze kwestie. “Naar mijn inschatting heeft de vertraging te maken met de financiële afhandeling. Als wij op tijd hadden besteld en betaald, waren de vaccins ook op tijd geleverd. Suriname heeft slechts een kleine behoefte aan vaccins ten opzichte van landen die miljoenen aan doses nodig hebben, maar die toch op tijd geleverd krijgen”, stelt Sharman. Hij is van mening dat het bestellen en betalen van vaccins een kwestie is van visie en prioriteit. “Tekorten mogen niet zomaar ontstaan. Als deze ontstaan wegens een of ander overmachtsituatie, dan kan het voor enkele weken, maar niet dat een land maanden zonder vaccins zit”, benadrukt Sharman. Hij zegt verder dat het een groot risico is om kinderen ongevaccineerd te laten. “Vaccins kunnen ouders niet zelf importeren. Zij zijn afhankelijk van de overheid, omdat het importeren en binnenbrengen volgens een bepaalde procedure moet geschieden. Het moet daarom een beleidsprioriteit van de overheid zijn”, zegt Sharman.
Sharman heeft eerder zijn bezorgdheid geuit over de financiële problemen waarmee de gezondheidssector te kampen heeft. Hierbij gaf hij aan dat er maatregelen op de lange termijn genomen moeten worden voor investering in de eerstelijnszorg om verspilling tegen te gaan. Het laatste moet ervoor zorgen dat er veel meer patiënten bij de huisarts behandeld kunnen worden, waardoor slechts een kleine groep naar de tweedelijnszorg verwezen zal worden en er bespaard kan worden. “Hoewel de winsten uit de tweedelijnszorg pas over 3-5 jaar gezien zouden kunnen worden, kan de overheid door effectief gebruik hiervan ervoor zorgen dat er geen tekorten aan vaccins ontstaan”, aldus Sharman. De levering heeft afgelopen maandag 23 oktober plaatsgevonden en is genoeg om de behoefte voor zes maanden te dekken. Sharman geeft aan, dat gelet op het aantal kinderen dat geboren wordt, de doses van 20.000 voldoende is om in de landelijke behoefte te voorzien. Sharman zegt dat het nu een uitdaging is voor de Medische Zending om een inhaalslag te maken om de kinderen die niet op tijd waren gevaccineerd, te vaccineren.
door Priscilla Kia