Volgens NDP-parlementariër Wendell Asadang, is drinkwater in geheel Brokopondo een probleem. Kapitein Henk Finisie van Brownsweg, zegt dat de motor die in het dorp geplaatst is, slechts een kleine 7 pk is, waardoor niet het gehele dorp van voldoende water voorzien kan worden. Dit zorgt ervoor dat het soms wel een week kan duren voordat bepaalde wijken water krijgen. Asadang geeft aan dat de overheid een tussenoplossing zou moeten zoeken voor de bewoners in afwachting van het integraalproject dat dit probleem moet oplossen.
De bewoners van Brownsweg verlangen al geruime tijd naar voldoende en goed drinkwater. Volgens Asadang is het drinkwaterprobleem opgenomen in de begrotingen. “De bewoners kunnen niet wachten, omdat zij nu geen water hebben. Er moet daarom een tussenoplossing komen”, zegt Asadang. Hij geeft aan dat de gemeenschap van Brownsweg groter is en daarom zou de overheid moeten kijken naar een grotere machine die genoeg water kan pompen naar alle wijken in het dorp. Ook de opvangbakken voor water zouden groter moeten zijn. De gemeenschap is groot, waardoor het water snel op is.
“Als de pomp te Victoria is opgezet, zullen deze dingen misschien niet meer nodig zijn, omdat er rechtstreeks uit een bron gepompt zal worden”, stelt Asadang.
Volgens de bewoners is twee jaar terug beloofd dat Brownsweg binnen zes maanden over goed drinkwater zou kunnen beschikken, maar dat is nog niet gerealiseerd. In 2012 had het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een overeenkomst gesloten met de ingenieursbureaus Ilaco en Sunecon en de aannemers Alki en Superior Contracting, om ervoor te zorgen dat Brokopondo van kwalitatief goed en gezond drinkwater wordt voorzien.
In het dorp Kapasikele te Brokopondo zou een waterstation worden gebouwd, terwijl de waterbronnen te Victoria gerehabiliteerd zouden worden. Vanuit de zuiveringsinstallatie in het dorp Kapasikele zouden transport- en distributieleidingen getrokken worden naar de dorpen Nieuw Lombe en Moejekreek. Nadat de waterbronnen te Victoria gerehabiliteerd waren, zouden transportbuizen naar Brownsweg worden aangelegd, waarbij dit gebied en alle dorpen langs de Afobakkaweg van drinkwater voorzien zullen worden. Asadang geeft aan dat dit waterproject is gestopt vanwege de precaire situatie waarin de overheid terechtkwam, waardoor de aannemers niet betaald konden worden.
Asadang zegt dat een ander alternatief ook het gebruik van water uit het stuwmeer is. Dit water zou dan eerst gezuiverd moeten worden en gebruikt kunnen worden voor de afwas. “Er is voldoende water in de bodem van Suriname, maar de vraag is, is het goed voor menselijk gebruik”, aldus Asadang.
door Priscilla Kia