Bij diplomatieke versterking Suriname-Rusland: ‘Rusland heeft geen enkele betekenis voor Suriname’

Minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse Zaken, heeft op maandag 2 oktober jongstleden de niet-residerende ambassadeur Sergey Akopov van Rusland ontvangen. Tijdens dit onderhoud zijn zaken, zoals een uitnodiging voor een werkbezoek aan Moskou, visumafschaffing, trainingen, studiebeurzen en de samenwerking tussen het Surinaamse en Russische bedrijfsleven aan de orde gekomen. Arnold Kruisland, gewezen diplomaat gevraagd naar een reactie, benadrukt dat Suriname geen belang heeft bij het versterken van diplomatieke banden met Rusland. “Rusland heeft noch economisch noch anderzijds geen enkele betekenis voor ons land”, aldus Kruisland. Hij geeft aan dat Rusland bekend staat als een niet-democratische staat en als een land dat op gespannen voet leeft met de Verenigde Staten van Amerika (VS). Diplomatieke banden versterken met een land als Rusland, wil volgens Kruisland zeggen dat onze regering een duidelijk signaal stuurt naar de VS en de andere landen om aan te geven dat wij achter Rusland staan. Hij benadrukt dat dit de relatie met democratische staten zal verhinderen en zelfs ernstige diplomatieke gevolgen kan hebben. Kruisland neemt het de minister niet kwalijk, maar wel de president van ons land, omdat de president het buitenlandbeleid bepaalt.

VISUM AFSCHAFFEN

De overeenkomsten voor het afschaffen van de visumplicht liggen al klaar. Het is wachten op het ondertekenen van de overeenkomsten door de regeringen van beide landen.
Kruisland vraagt zich af wat Surinamers in een land te zoeken hebben waar mensen zonder enige vorm van proces worden opgepakt, omdat zij een ander zienswijze hebben. Hij geeft aan dat het afschaffen van de visumplicht, eenrichtingsverkeer zal worden waarbij de Russen, Suriname als tussenstop zullen aandoen om naar andere delen van de wereld te gaan waar ze niet makkelijk kunnen komen. Kruisland stelt dat wij ook rekening moeten houden met Russische maffia die ons land binnen zal komen, vooral omdat wij bezig zijn met olie en goud. Een mogelijke diplomatieke maatregel tegen ons land kan zijn, dat de VS en andere landen de beoordeling van visumaanvragen verscherpen of deze zelfs afwijzen.

 

STUDIEBEURZEN, BEDRIJFSLEVEN EN TRAININGEN
Over de studiebeurzen en trainingen in Rusland, zegt Kruisland dat onze mensen daar niets te leren hebben. Het enige wat ze volgens hem zullen leren, is hoe ze Guyana binnen kunnen vallen om het Tigrigebied over te nemen. Kruisland benadrukt dat onze mensen gebrainwashed zullen worden. Kruisland zegt dat de kans ook bestaat dat Russische militairen voor zogenaamde trainingen naar ons land komen of om, gezien de samenwerking, Suriname te beschermen, maar een militaire basis hier komen opzetten. Kruisland brengt in herinnering dat dit zich in Cuba had voorgedaan, waarbij de militaire basis met kernkoppen een direct gevaar vormde voor de VS. Hij voert aan dat de toenmalige Amerikaanse president, Franklin Rooseveld, toen de Cubanen en de Russen sommeerde om de basis te verwijderen, wat ook gebeurde. Nu met Donald Trump als president van de VS, moeten wij volgens Kruisland voorzichtiger zijn om conflicten te voorkomen.

GESCHIEDENIS RUSLAND- SURINAME

Kruisland duikt de geschiedenis in en vertelt dat toen ons land onafhankelijk werd, Rusland aangeboden had om diplomatieke banden aan te gaan met ons land. Dit deed Rusland bij elke nieuwe en jonge republiek. Hij voert aan dat Suriname dit geaccepteerd heeft op basis van goed fatsoen, omdat als jonge republiek, Rusland geen vijand was van ons land. Suriname heeft toen duidelijk aangegeven, nog niet in staat te zijn om het reciprociteit beginsel toe te passen, met als gevolg dat Suriname geen probleem had voor de komst van een Russische ambassade, maar dat Suriname geen ambassade in Rusland zal opzetten. Kruisland geeft aan dat de bestuurders van Suriname wisten dat het een politieke set was van Rusland om de VS een natrap te geven, aangezien het Caraïbisch gebied de achtertuin van de VS is. Suriname kon toen volgens hem ook niet weigeren, omdat er in de diplomatie een grondige reden nodig is om diplomatieke banden te weigeren. Rusland trok zich terug uit Suriname toen bleek dat er geen voordeel te behalen was in ons land.

door Johannes Damodar Patak

More
articles