Frankrijk onderzoekt zaak drugskartel met mogelijke bevoorrading in Suriname

 

Hoewel er in Suriname wordt gewacht op de bevestiging van geruchten over een drugskartel dat zich bevoorraadde via Suriname, gaat het proces in Sainte (Frankrijk) gewoon door. De West volgt dit proces via informatie die door de Franse media wordt gepubliceerd.
Het gaat om een proces van grote omvang. Zo zijn afgelopen woensdag en donderdag maar liefst tien van de elf verdachten voorgeleid om gehoord te worden door de rechter van de Franse stad Sainte. Hen wordt verweten cocaïne te hebben vervoerd tussen 2012 en 2016. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de drugs zijn gekocht in Suriname en vervolgens via Frans-Guyana naar Frankrijk zijn gesmokkeld. Deze route, die al jaren bij koeriers en bij de Surinaamse overheid bekend is, heeft in het verleden er vaker voor gezorgd dat Suriname werd bestempeld als een van de belangrijkste partners in de smokkel van cocaïne richting Europa.
Dit imago werd door de jaren heen versterkt door het feit dat er wel veel aanhoudingen worden verricht in Frans-Guyana en Europa, maar dat er nauwelijks aanhoudingen worden verricht bij de bron, Suriname.
De aanhoudingen in deze zaak, waarvan de hoeveelheid aan documenten het bewijs is van de omvang van het al maanden durende onderzoek, is echter voortgevloeid uit een ander onderzoek. De verdachten zijn allemaal tussen 24 en 46 jaar. Vier van hen komen uit Frans-Guyana, twee van hen uit Charente-Maritimein (Frankrijk). Van de overige verdachten is geen informatie prijsgegeven, maar het vermoeden bestaat dat die uit Suriname afkomstig zijn.
“Het ging eigenlijk om een andere zaak, een andere handel waarvan de verdachten in verband werden gebracht met deze zaak. Via het aftappen van telefoonberichten heeft de recherche begrepen dat er een verband bestond met parallel smokkel en dat er nog andere verdachten zijn”, vertelt Alexandra Dupuy, een van de advocaten in deze omvangrijke zaak. Het ging bij de aanhouding om 500 gram cocaïne.
Volgens Vanessa Chaleix is het niet geen toeval dat het stadje Sainte werd gebruikt als hoofdkwartier. “Omdat de stad dichtbij een snelweg ligt, kunnen de drugs op die manier makkelijk worden doorgevoerd. En de stad ligt op een strategische plek, halverwege de afstand met Parijs, Nederland en België, maar ook met Spanje en Marokko.
Deze zaak houdt ook de handel van softdrugs, zoals marihuana, in. De straffen kunnen daardoor uiteenlopen van taakstraffen tot een maximale gevangenisstraf van twintig jaar in het geval van recidivisten.

Bron: France 3

-Raymond van Hemert-

More
articles