October 20, 2017


Multiculturele Divali viering bij SSDP


October 20, 2017

Een meisje dat de godin Laskmi symboliseert zit op de praalwagen tijdens de Divali-optocht door de straten van Paramaribo. De SSDP hield woensdag verschillende activiteiten op Blauwgrond. (Foto: Regillio Derby)     De ShriSanatanDharm Paramaribo Noord (SSDP) heeft afgelopen woensdag in verband met de viering van Divali, verschillende activiteiten gehouden te Blauwgrond. Opmerkelijk was het multiculturele karakter dat de viering droeg. Na een optocht door de straten van Paramaribo, kwamen de voertuigen iets later dan op het programma stond, bij het gemeenschapscentrum van de SSDP. De verschillende voertuigen die helemaal verlicht waren, werden opgewacht door enkele honderden mensen. Nadat het meisje dat de godin Lakshmi symboliseerde, begeleid werd naar het podium, was het tijd voor de leeuwendans van de Chinezen. Ook de Chinese vrouwen hebben door middel van dans, hun cultuur laten zien aan de aanwezigen. Terwijl de toespraken en optredens werden gehouden, konden aanwezigen een bhojan (maaltijd) nuttigen bestaande uit traditionele Surinaams-Hindoestaanse gerechten. Roy Boedhoe, voorzitter van de SSDP, zei in zijn toespraak dat hij hoopt dat het licht in de harten van een ieder mag branden, ongeacht religie en bevolkingsgroep. VHP- voorzitter Chan Santokhi, deed een beroep op de mannen om de vrouwen te waarderen, respecteren, beschermen en in de bloemetjes te zetten. Hij voerde aan dat op aarde de vrouwen de godin Lakshmi symboliseren. Voor de Indiase ambassadeur Satendar Kumar, was de viering van Divali in Suriname net zoals in India. Hij gaf aan dat er overal in de wereld toespraken worden gehouden op deze dag, maar dat het in Suriname lijkt alsof hij zich in India bevindt. Kumar stelde het zeer op prijs dat ons land een van de landen is waar de Indiase cultuur nog voortleeft en dat die ook nog samen met de andere culturen gepresenteerd wordt op een dag als Divali. De Shri Sanatan Dharm Paramaribo Noord (SSDP) opgericht op 26 april 1988, beschikt over een tempel, de Shri Radha Krishna Mandir, een bhavan (gemeenschapscentrum), een yogaruimte, en een Shiválay (Shiva beeld) aan de Commissaris Roblesweg 1299 te Blauwgrond. De SSDP wordt ondersteund door de Priesterraad, de Lakshmi Samáj, en de Sociaal & Vormingscommissie om haar doel, het bevorderen van het welzijn en de welvaart van de gemeenschap in Suriname te verwezenlijken.De vereniging stelt zich ten doel het verkondigen, prediken en uitdragen van de Hindu-Dharma en het behartigen en bevorderen van de sociaal-culturele en religieuze belangen, de welvaart en het welzijn van de Surinaamse gemeenschap. Sinds kort werkt de SSDP samen met de Mandir te Clevia. door Johannes Damodar Patak