BTW volgens belastingadviseurs wel uitvoerbaar

Fiscalisten, economisten, personen uit het bedrijfsleven en assembleeleden, waren aanwezig tijdens het belastingseminar betreffende de invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw) in de Ballroom van Torarica. (Foto: Johan de Randamie)

 

Fiscalist Milton van Brussel, gelooft dat de invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw), in Suriname wel uitvoerbaar is. Van Brussel trok deze conclusie na de gesprekken die hij met een zevental Surinaamse belastingadviseurs heeft gevoerd. “BTW heeft wereldwijd zijn nut bewezen. Suriname zou ook hiermee kunnen werken”, aldus Van Brussel tijdens het belastingseminar in Torarica. Echter zal het succes van de invoering afhangen van een aantal zekerheden van belastingplichtigen, maar ook het handhaven van de wet is essentieel als de overheid haar inkomsten met de btw wil gaan verhogen. De fiscalist zegt dat Suriname het enige land in de Caricom is zonder btw. Alle andere landen, zoals Bahamas, Barbados, Dominica, Guyana en Greneda, maken gebruik hiervan. De belastingadviseurs hadden verschillende meningen over de btw. Sommigen vinden de btw het juiste systeem voor Suriname, anderen zijn de mening toegedaan dat Suriname de capaciteit hiervoor nog niet heeft. Voor wat betreft de Wet btw, vinden sommigen dat er gewoon gebruik gemaakt kan worden van de bestaande wetgeving. “Het essentiële van de Wet BTW, is dat deze in de praktijk wel uitvoerbaar moet zijn”, aldus Van Brussel De voorwaarden voor deze wet, zijn volgens de belastingadviseurs: de wet moet uitvoerbaar zijn, restitutie moet gegarandeerd zijn, misbruik moet worden voorkomen, doorlooptijden voor restitutie moeten redelijk zijn, goede handhaving, goede infrastructuur en goed voorbereide ambtenaren. Er zijn ook argumenten tegen het invoeren van de btw: zo kan de bestaande wet gebruikt worden , voorts is de btw moeilijk uitvoerbaar en is Suriname nog niet klaar voor een dergelijk intensief systeem.
Voor wat betreft de invoering van de btw, zijn er voorwaarden gesteld, namelijk: compenserende maatregelen in inkomsten- en loonbelasting, tariefstelling dient in lijn te zijn met de regio, goed beleid ten aanzien van tarieven die worden geheven, redelijke termijnen voor restitutie en wettelijke regeling zonder onduidelijkheden.
Verder rechtsmiddelen die betrouwbaar zijn, goede uitleg van vrijstellingen, niet alleen vrijstelling bij export van goederen, maar ook van diensten en de garantie dat restitutie wordt uitgekeerd. Als de huidige Wet Omzetbelasting aangepast wordt, dan zal gelet worden op: de tariefaanpassing, uitbreiden van belastingdiensten en alle diensten belasten. Het voordeel hiervan is dat de wet bekend is, de wet is gemakkelijk aan te passen en eenvoudig te implementeren.

door Kimberley Fräser

More
articles