Olievondst zal zowel politieke als economische mogelijkheden bieden

De ontdekking van olie offshore nieuwe politieke en economische mogelijkheden en uitdagingen met zich meebrengen volgens de directeur van Natuurlijke Hulpbronnen.

 

De directeur van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Dave Abeleven, had hedenochtend namens de regering van Suriname de eer om de jaarvergadering van de New Petroleum Producers Discussion Group te openen. De jaarlijkse conferentie van de New Petroleum Producers Discussion Group is gisteren van start gegaan en duurt tot 20 oktober. Zowel vandaag als morgen houdt deze groep een meeting in de Banquet Hall van Hotel Torarica, deze meeting dient als middelpunt van de jaarvergadering. Suriname wordt vertegenwoordigd door Staatsolie. Abeleven liet weten dat het een genoegen is om de gastheer dit jaar te zijn van het seminar, vooral omdat er boringen gedaan worden in de Surinaamse wateren op zoek naar olie. Hoewel Suriname al een tijdje olie op kleine schaal heeft kunnen produceren, zal de ontdekking van olie offshore nieuwe politieke en economische mogelijkheden en uitdagingen met zich meebrengen volgens de directeur van Natuurlijke Hulpbronnen. Dit seminar, dat tot vrijdag wordt gehouden, is naar zeggen van Abeleven bedoeld om de bewustwording teweeg te brengen in beleidsprioriteit en behoorlijk bestuur die voor de diverse deelnemende landen van belang kunnen zijn voor de duurzame continuïteit van grondstoffen, zoals olie en gas.

Uit de diverse presentaties die gedurende dit seminar gehouden zullen worden, hoopt de directeur van NH dat er ervaringen gedeeld worden, zodat zowel Suriname als de andere participerende landen de nodige kennis en informatie krijgen over hoe om te gaan met de uitdagingen die gepaard gaan met mogelijke olievondsten. Ook hoopt hij dat er meerdere mogelijkheden aangekaart worden zodat de deelnemers weten hoe ze olievondsten het best kunnen exploiteren. Kijkend naar het programma voor de komende dagen, is hij ervan overtuigd dat de onderwerpen die aan bod zullen komen, zullen bijdragen tot de ontwikkeling van duurzame relaties tussen de deelnemende landen en olie- en gasbedrijven.
De New Petroleum Producers Discussion Group is een project van de in London gevestigde denktank Chatham House, the Royal Institute of International Affairs. Het project is een samenwerking tussen opkomende olie- en gasproducten gericht op capaciteitsversterking en behoorlijk bestuur. De conferentie van de New Petroleum Producers Discussion Group wordt sinds 2012 gehouden. De conferentie vindt steeds plaats in een ander deelnemend land. Dit jaar is de focus gericht op het ontwikkelen van een duurzame relatie voor alle betrokken stakeholders in deze sector. Vanaf de eerste jaarvergadering bleek dat de bedrijven met verschillende uitdagingen zitten, maar door het delen van kennis en ervaring, lukt het de New Petroleum Producers Discussion Group ook om met diverse strategieën te komen om deze uitdagingen aan te gaan. Hedenochtend werd aangehaald dat er door samenwerking goede oplossingen bedacht kunnen worden voor de diverse uitdagingen. De New Petroleum Producers Discussion Group heeft in 2012 een aanvang gemaakt om de uitkomsten van de conferentie te publiceren, die jaarlijks na elke conferentie worden bijgewerkt met de laatste bevindingen van de groep.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles