Gezondheidszorg gegarandeerd in 2018

Vicepresident Ashwin Adhin heeft tijdens de jaarrede in De Nationale Assemblee (DNA) heel wat zaken opgesomd die ervoor moeten zorgen dat de gezondheidszorg gewaarborgd blijft. Deze zaken zijn onder andere: het nationaal immunisatieprogramma, de zorg van consultatiebureaus, aanpak niet-overdraagbare ziekten, het blijven inzetten van dienstverleners om zo vooruitgang te boeken in een betere controle en behandeling van chronische aandoeningen en het terugdringen van risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten. Ter ondersteuning van deze doelstellingen en ter bevordering van de gemeenschapsparticipatie, zullen meer opgeleide gezondheidswerkers ingezet worden onder de verantwoordelijkheid van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). De toegankelijkheid van de medische diensten en de beschikbaarheid van essentiële medicijnen, heeft voor de regering de hoogste prioriteit. In dit verband komt er een instelling met huisartsenposten.

Huisartsenposten

Om de bevolking 24u per dag toegang te verlenen tot het gezondheidszorgsysteem, zullen de eerste huisartsenposten per 1 januari 2018 operationeel worden gemaakt. Dit in samenwerking met de twee werkarmen van de regering, namelijk het Staatsziekenfonds en de Regionale Gezond-heidsdienst. Alle relevante partners worden betrokken bij het instellen van deze huisartsenposten. De huisartsenposten zullen naast de reguliere polikliniektijden van de huisartsen van 7 pm tot 7 am geopend zijn voor alle spoedeisende gevallen in de huisartsengeneeskunde.

De gecompliceerde gevallen zullen doorgestuurd worden naar de reguliere Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academische Ziekenhuis. Met de huisartseninstelling zal de SEH in belangrijke mate worden ontlast waardoor die zich beter kan toeleggen op de gecompliceerde gevallen.

Dialysezorg

De toenemende problemen in de gezondheidzorg ten gevolge van hart- en vaatziekten, moeten teruggedrongen worden. Als deze ontwikkeling zich voortzet, zal het huidige aantal van 700 dialysepatiënten in de komende drie tot vier jaar stijgen naar 1300 patiënten. Om het nierdialyse probleem fundamenteel en structureel op te lossen, zal het Staatszieken-fonds de volgende acties ondernemen: meer aandacht besteden aan een gezonde leefstijl en de preventie van nierziekten. In samenwerking met gerenommeerde buitenlandse instituten, zal binnen twaalf maanden een dialysecentrum met regionale satellieten opgezet worden. Deze instellingen zullen tegen betaalbare en beheersbare kosten de modernste apparatuur en kennis inzetten ten behoeve van de dialysepatiënten in Suriname.

Medicijnen

De beschikbaarheid van medicijnen zal gegarandeerd worden. Schaarste en/of het niet voorradig zijn van medicijnen, zal tot het verleden gaan behoren. Adhin zegt dat er naast de bedrijfsgeneesmiddelen, voor Suriname meer dan tien actieve importeurs actief zijn. De import van geneesmiddelen in Suriname in sinds 1998 vrijgegeven.  Elke importeur die voldoet aan de bij wet gestelde eisen, mag geneesmiddelen importeren en distribueren. Deze geneesmiddelen moeten wel aan specifieke kwaliteitseisen voldoen. Voor wat betreft de beschikbaarheid van dure medicijnen, bestaat de nationale geneesmiddelenklapper (NGK). Indien er voor individuele patiënten behoefte bestaat aan speciale geneesmiddelen die niet in de NGK voorkomen, zijn er bijzondere regelingen, waarbij de huisarts een aanvraag kan indienen bij het ministerie van Volksgezondheid ter verkrijging van toestemming om dergelijke middelen toe te dienen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles