Adhin bevoegd, maar geen staatsman

Bestuurskundige August Boldewijn gelooft niet dat de vicepresident Ashwin Adhin het werk van de president aan zal kunnen. “Hij neemt de bevoegdheden van de president tijdelijk over, maar een echte staatsman is hij niet. Ik betwijfel of hij capabel genoeg is en inzicht heeft. Hij is jong en heel onervaren”, aldus Boldewijn. Vaak genoeg weet Adhin zich niet behoorlijk te verdedigen in het parlement. Dit zegt volgens de bestuurskundige al genoeg over wat hij wel in staat is te doen. Boldewijn vindt het jammer dat juist bij de jaarrede de president niet aanwezig is. “Eigenlijk vreemd, hij heeft pas een check-up gehad in Cuba. Dit lijkt meer op een afgesproken zaak.” Hij maakt zich zorgen over hoe lang het zal duren voordat de president weer hersteld is, want het is nog niet duidelijk hoe lang deze job op het bord van Adhin gelegd is. Tijdens de orkanen in het Caraïbisch gebied, heeft de president vanuit Cuba de opdracht gegeven om onder andere Antigua en Barbuda te ondersteunen, de naam van de vicepresident is daarbij nooit genoemd. Dit geeft aan dat de vicepresident de bevoegdheden van de president heeft overgenomen, maar toch de instructies moet volgen van de president. Volgens Boldewijn maakt Bouterse er een gewoonte van om zich af te melden. Niet alleen tijdens de jaarrede, maar ook tijdens internationale bijeenkomsten, zoals de Caricom en Unasur, waar de president ons land moet vertegenwoordigen. “Dat de president niet aanwezig is in gezelschap van staatshoofden, terwijl al het gewicht op de president wordt gelegd, is jammer.” Dit zorgt volgens Boldewijn alleen maar voor een negatief beeld in het buitenland.

Er zijn geen hoge verwachtingen voor wat betreft de jaarrede. De behandeling van de begrotingen voor het dienstjaar 2017 moest vanaf het beginjaar geschieden. De begrotingen voor 2018 zullen niet veel verschillen met de vorige. Er wordt verwacht dat de regering in herhaling zal treden. Boldewijn zou graag willen weten hoe alle leningen terugbetaald zullen worden en hoe de regering middelen gaat vergaren om dit te realiseren. In de begroting van 2017 is er een tekort, en de vraag is of er nieuwe leningen genomen worden om dit te financieren.

Om zaken goed aan te pakken, moeten prioriteiten gesteld worden. De regering wil het toerisme bevorderen. Toerisme is een gevoelige sector die je moeilijk kunt bevorderen als er veel criminaliteit is. Om deze sector te boosten, moet volgens de bestuurskundige de criminaliteit eerst worden aangepakt. “Toeristen worden vaker overvallen in ons land. Keren ze terug, dan zullen er alleen maar negatieve dingen over ons land verteld worden, waardoor anderen bang zullen zijn om naar hier te komen.”

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles