Luchtvaarttraining voor jeugd historisch moment

Per 16 februari 2017 is in Suriname de Jeugd Luchtvaartgroep Suriname opgericht. “Dit betekent een historisch moment voor Suriname”, aldus Desiré Kowsoleea, manager van de Jeugd Luchtvaartgroep Suriname, vanmorgen bij de eerste informatiebijeenkomst die gehouden werd in het gebouw van het Suriname Aviation Training Center (SATC) te Zorg en Hoop. Kowsoleea zegt dat tot nu 48 jeugdigen zich hebben aangemeld uit verschillende streken. De groep heeft tot doel alle jongeren tussen 12 en 20 jaar alles over de luchtvaart bij te brengen. De training is een out-going proces, dat betekent dat er steeds nieuwe items bijkomen. Met deze stap moet de luchtvaartsector verbeterd worden. De manager zegt dat er honderden mensen zijn met diploma’s, die geen baan hebben. Hij zegt verder dat er veel werk is in deze branche. Met de leuze: ‘De luchtvaart heeft u nodig, hoe eerder u begint hoe beter’, hebben de jeugdigen los van de presentaties ook zelf een kijkje mogen nemen op het vliegveld. Met deze stap moet de luchtvaart vooruit worden gebracht.

Bij inschrijving zal elke maand een bedrag van rond SRD 25 betaald moeten worden. Hoewel dit bedrag nog niet vaststaat, wordt de garantie gegeven dat het niet hoger wordt. De onderdelen die belicht zullen worden, zijn onder andere: aerodynamika, motoren, luchtvaartnavigatie, luchtvaartcommunicatie, airtraffic control, meteologie, airports, modelbouw, vliegtuigkennis en vliegtuiginstrumenten. Normale trainingen zijn duurder, dus zouden geïnteresseerden volgens Kowsoleea niet moeten aarzelen. Los van de bovengenoemde onderdelen, is het leren van discipline onmisbaar binnen de training.

De trainingen worden elke zaterdagmiddag gegeven. Uiteindelijk zullen de jongeren geselecteerd worden en bij verschillende diensten in aanmerking komen om verder te groeien. Thans staat informatieuitwisseling met verschillende betrokken organisaties uit het buitenland ook op de agenda.

Het idee kwam van Erwin Elstak die ook in het managementteam zit. Hij ontdekte dat erop Curaçao een jeugd luchtvaartbrigade is die bijkans 60 jaar bestaat, waarvan 80 procent in de luchtvaartsector werkzaam is. “De meeste mensen die in de luchtvaartsector werken, komen van de jeugdbrigade”, zegt Elstak. Hij heeft enkele jaren zijn bijdrage geleverd op Curaçao, en terug in Suriname wilde hij hetzelfde in ons land doen. Hij vindt dat weinig mensen zich in de luchtvaart verdiepen. Vooral op de dames doet hij een oproep: “Er zijn zelfs meer dames in de luchtvaart. Ik ben ervan overtuigd dat de jeugdige dames het ook kunnen.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles