Ministerie van Arbeid informeert bedrijfsleven over Wet op Uitzendbureaus

Het ministerie van Arbeid heeft gisteren in samenwerking met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), in het KKF gebouw een informatiebijeenkomst gehouden voor het bedrijfsleven met name uitzendbureaus. Tijdens de bijeenkomst mochten de verschillende vertegenwoordigers/ directeuren van de Uitzendbureaus vragen stellen over de Wet Ter Beschikking Stellen Arbeidskrachten door Intermediairs (WTBAI), meer bekend als de Wet op Uitzendbureaus. Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid, gaf een presentatie over de werking van de wet. Voorheen waren de uitzendbureaus niet vergunningplichtig. Met de komst van deze wet zijn zij nu verplicht een vergunning aan te vragen. Dit mag vanaf 2 oktober. De wet is op 8 april 2017 in werking getreden en in 2016 goedgekeurd in het parlement.

Vragen uit de zaal gingen vooral over de procedure voor het aanvragen van een vergunning. Piroe zegt in gesprek met De West dat het een heel interactieve sessie is geweest, waarbij het ministerie van Arbeid, de wet uit de doeken heeft gedaan met de nadruk op het aanvragen van de vergunning, namelijk hoe vraag je de vergunning aan en waar vraag je deze aan, welke stukken moeten ingediend worden en vanaf wanneer. Hij geeft aan dat er door het bedrijfsleven heel goede adviezen en aanbevelingen zijn gedaan, die het ministerie zal bestuderen. De onderdirecteur zegt dat het ministerie uit deze sessie zelf heel veel heeft geleerd en dat zij de aanbevelingen en adviezen na bestudeerd te hebben, zal uitvoeren. De aanwezigen werd ook geadviseerd om de website van het ministerie te bezoeken, omdat heel wat informatie op de website vermeld staat.

Voordat de uitzendbureaus de stukken indienen voor een vergunning, moeten zij eerst een pre- registratie doen via het internet. Hierna ontvangen zij binnen een week een datum en tijd om zich aan te melden. Piroe geeft aan dat de pre- registratie nodig is om zaken vlot te laten verlopen. Bij het aanvragen van de vergunning, dienen de aanvragers aan te geven als zij ook actief zijn in een andere branche. Velen in de zaal konden zich hierin niet terugvinden en vroegen de onderdirecteur wat de bedoeling hiervan is. Piroe geeft aan dat dit nodig is, omdat uit internationale rapporten en onderzoeken is gebleken dat ook uitzendbureaus betrokken zijn bij kinderarbeid, mensenhandel en dwangarbeid. Hij zegt mee dat er niets aan de hand is als er niets te verbergen is. Piroe voert aan dat er tot nu toe in ons land geen concrete gevallen bekend zijn, maar dat het de taak van het ministerie is om dit te voorkomen.

Het ministerie zal al zijn wetten na goedkeuring in het parlement en inwerkingtreding, na twee jaren evalueren om te kijken hoe de wet in de praktijk gewerkt heeft. Piroe legt uit dat dit belangrijk is om de nodige aanpassingen te brengen, de aanpassingen kunnen pas gedaan worden als er voldoende ervaring is opgedaan met een wet. Daarom vindt hij twee jaar speling om de wet te evalueren op zijn plaats. De nieuwe wet zal in 2019 geëvalueerd worden. De aanwezigen vroegen als er niet over zes maanden al met de evaluatie gestart kan worden. Piroe gaf aan dat het ministerie altijd openstaat voor evaluaties.

door Johannes Damodar Patak

More
articles