September 2, 2017


Jeangu Macrooy in Nederland uit de kast gekomen


September 2, 2017

De Surinaamse zanger, songwriter en gitarist Jeangu Macrooy (23), die Nederland verovert met zijn muziek, is pas in het koude land volledig uit de kast gekomen. Dit onthult hij in een interview met de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’ (AD). Zijn vertrek uit Suriname heeft niets met zijn homoseksualiteit te maken. “Het was niet de hoofdreden, maar speelde wel mee. Suriname is nog steeds vrij homofobisch. Jonge homo’s worden nog vaak uit huis gezet door hun familie. Er wordt vrijwel alleen negatief over homoseksualiteit gesproken. Daarom ben ik ook pas in Nederland volledig uit de kast gekomen”, vertelt hij. Thuis wisten alleen zijn naaste familie en een paar van zijn beste vrienden over zijn homoseksualiteit. Ondanks dat de veel belovende jonge Surinaamse artiest niet ermee heeft geworsteld, was het wel best moeilijk. ”Ik kon mijn gevoelens niet uiten. Ik dealde ermee door me op andere dingen te richten, liedjes schrijven bijvoorbeeld. Zo kon ik aan de situatie ontsnappen.’’ Hij heeft het eerst aan zijn moeder verteld. “Het duurde wel even voor het eruit kwam, maar ik wist dat ze liefdevol zou reageren. En dat gebeurde ook.’’ En je vader? “Ik heb het toen niet aan hem verteld. Ik denk dat mijn moeder het hem heeft gezegd. Hij weet het, maar we praten er niet veel over. Toch hadden we laatst een goed gesprek over de invoering van het homohuwelijk.” In Nederland bezoekt Macrooy elk jaar de Amsterdamse gayparade en zou ook graag helpen om een Surinaamse boot te laten meevaren.