Anthony Del Prado, lid van de Vereniging Surinaamse Verkeersvliegers, vraagt de regering aandacht voor een luchtvaartovereenkomst, waarbij ook internationale maatschappijen via Suriname kunnen vliegen in samenwerking met de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). “SLM geniet geen subsidie van de overheid, maar heeft wel meer hulp nodig van de regering om uit te breiden, met name een luchtvaartovereenkomst aangaan”, aldus Del Prado bij de viering van 55 jaar SLM. De overeenkomst biedt onder andere de mogelijkheid om internationaal diensten aan te bieden. SLM heeft momenteel een samenwerking met de buitenlandse reisorganisatie TUI, waarbij de SLM onder de Europese wetgeving vliegt. Dit is volgens Del Prado al een vooruitgang.
Zowel de goede dingen als de fouten die zijn gemaakt gedurende 55 jaar, moeten volgens SLM-directeur Robby Lachmisingh verbeterd worden. Er is een mooie toekomst voorspeld voor de SLM.
De SLM staat voor grote uitdagingen. Zij wil onder andere haar regionale vloot op zeer korte termijn vernieuwen. De Mid-Atlantische vloot behoeft ook vernieuwing, maar dit zal op de lange termijn geschieden. De directeur gaf aan dat de organisatie op een bepaalde hoogte stil is blijven staan. Er wordt momenteel gewerkt aan een betere communicatie. Voor wat de automatisering betreft, heeft de SLM een achterstand, maar men is al bezig om door het gebruik van nieuwe technieken de achterstand in te halen. Er zijn enkele uitdagingen die de SLM op korte termijn zal aangaan, zoals: de aanschaf van een nieuwe vloot voor de regio. De Boeing 737-300 moet vervangen worden. Het contract loopt in oktober. De SLM kijkt nu al uit naar de Boeing 737-700, waarover de komende weken een besluit genomen zal worden. De afgelopen twee maanden vliegt de SLM zo goed als elke dag met TUI. Vanaf volgend jaar oktober zullen ook vluchten uitgevoerd worden vanuit Zweden naar Barbados zonder interventie van de KLM. Lachmisingh zegt dat er nog een heel goede samenwerking is met de KLM. “Op de reisbureaus zijn we concurrenten, maar in de luchtvaart helpen we elkaar. Als we in de problemen zitten, kennen we geen concurrent, dan helpen we elkaar.” Verder is de SLM van plan haar routes uit te breiden. Dit geldt niet voor alle routes, zo de route naar Orlando, aangepast worden. “Alleen in het hoogseizoen zal Orlando bediend worden, in het laagseizoen is er minder animo”, zegt de directeur.
Jack Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), is zeer ingenomen met het feit dat reisagenten gewaardeerd worden. “We zijn blij dat we ook hebben bijgedragen aan het succes van de SLM. Er was een heel goede relatie tussen de organisatie en de reisagenten.” Hij zegt verder dat de organisatie dwars door alle ontwikkelingen in het land en in de wereld, zich toch heeft kunnen handhaven en de slogan: ‘Flying on trusted wings’ steeds heeft waargemaakt.
door Kimberley Fräser