Volksgezondheid werkt aan duurzame financiering zorgsector

In het kader van het herstructureringsplan in het belang van de gezondheidszorg, is het duurzaam financieren van de sector een belangrijk onderdeel, waaraan het ministerie van Volksgezondheid serieus wil werken. Dit vertelde de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, vandaag tijdens de presentatie van het plan in het perscentrum.

De zorgfinanciering uit de lage nominale premie is volgens Pengel ontoereikend. Voor het financieren van de steeds oplopende kosten van de gezondheidszorg, kan de overheid besluiten de premie te verhogen. Hierbij kan worden gesteld, dat zij die meer verdienen, meer zouden moeten betalen, maar dan komt de verhoogde premieplicht uiteindelijk toch op de schouders van de overheid, omdat ze de grootste premiebetaler is. De ruimte die er is zal volgens Pengel opnieuw in de belastingen gezocht moeten worden, bijvoorbeeld casinobelasting, belasting op genotsmiddelen, suiker of een deel van de motorrijtuigenbelasting.

Pengel zei dat het verdienmodel in de zorgsector ook moet veranderen. De overheid verdient aan heel erg zieke mensen. Slechts twintig procent van de samenleving consumeert 85 procent van de zorg. Uit de groep van twintig procent consumeert slechts vijf procent, welke bestaat uit chronisch zieke patiënten, en behelst meer dan de helft van de totale uitgaven binnen de zorg. Er moet volgens hem gewerkt worden aan Population Health Management. Aan de overige tachtig procent van de samenleving moet juist aandacht besteed worden, zodat die niet terecht komt in de overconsumptie groep.

Pengel verklaarde dat de financiële injectie aan ziekenhuizen en de automatisering niet voldoende zijn om de gezondheidszorg goed te krijgen. Volgens hem is er een integrale aanpak nodig, waarbij het verdienmodel in de zorg veranderd wordt, er algemene uniforme regels komen, er een samenwerking tussen zorgpartijen komt, er gewerkt wordt aan preventie en de samenleving bewust wordt van het belang van goede zorg.

De minister presenteerde ook een plan van aanpak, waarbij het ministerie voor het realiseren van dat plan hierbij zal werken aan de financiering, zorgen voor efficiënte maatregelen zoals het opzetten van een centrale technische dienst voor alle ziekenhuizen, de automatisering waarbij er geïnvesteerd zal worden in data en kennis, zodat de er een beter zicht komt op inefficiënties en dat de zorgpartijen beter met elkaar kunnen werken. Verder zal er gewerkt worden aan de uniformiteit in bijvoorbeeld de tarieven, de integrale zorg gericht op preventie en wet- en regelgeving.

Tenslotte zei Pengel dat de investering in de automatisering van de zorg geld kost, maar dan hebben we op den duur betere resultaten voor wat betreft de gezondheid van de bevolking en zullen we op den duur SRD 195 miljoen minder uitgegeven aan deze zorg.

door Priscilla Kia

 

More
articles