‘Maatregelen noodzakelijk om hoofd boven water te houden’
De premie voor de basiszorgverzekering is al geruime tijd niet meer toereikend voor de verzekeringsmaatschappijen. Antonius Pijpers, woordvoerder van Assuria N.V. belast met de AZPAS- verzekeringen, zegt desgevraagd dat de premie al 2½ jaar niet meer is verhoogd, terwijl de kosten alleen maar zijn toegenomen. Hij zegt dat alleen de regering volgens de Wet Nationale Basiszorgverzekering bevoegd is, de premie te verhogen. Aangezien de regering, de premie niet verhoogd heeft, hebben de verzekeringsmaatschappijen andere aanpassingen en maatregelen moeten nemen om het hoofd boven water te houden. Volgens Pijpers heeft Assuria haar geneesmiddelenklapper gelijk gesteld aan die van de nationale geneesmiddelenklapper, zoals de wet dat voorschrijft.
Eerder hadden verzekerden bij Assuria een geneesmiddelenklapper waarin meerdere geneesmiddelen waren vermeld.
Tijdens een openbare zitting van de Zorgraad op 19 augustus jongstleden is er gesproken over verzekeringsmaatschappijen, die een jaar premie van de cliënten eisen voor het afsluiten van een basiszorgverzekering. Pijpers erkent dit en zegt dat dit ook een van de minder klantvriendelijke maatregelen is die het bedrijf genoodzaakt was te nemen. Hij stelt dat Assuria heel veel schade lijdt, doordat mensen misbruik maken van het systeem, door overdreven gebruik te maken van de zorgverlening, maar hun premie niet betalen.
Pijpers vertelt dat wanneer cliënten verwijderd worden uit het systeem, zij naar een andere verzekeringsmaatschappij gaan om vervolgens hetzelfde foefje weer uit te halen. “Er zijn teveel mensen die paardje willen rijden”, benadrukt Pijpers. Hij benadrukt dat de Wet Nationale Basiszorgverzekering verplicht tot verzekeren, maar je ook verplicht te betalen. Hij erkent dat het tijd wordt dat alle verzekeringsmaatschappijen de handen in elkaar slaan, om misbruik te voorkomen.
Hierbij denkt hij aan een systeem waarbij nagegaan kan worden of een cliënt eerder verzekerd is geweest en of hij/zij geen openstaande rekeningen bij een andere assurantiemaatschappij heeft. Echter zegt Pijpers ook, dat alle verzekeringsmaatschappijen verplicht zijn de data van hun cliëntenbestand op te sturen naar de overheid. Door middel van de verstrekking van deze data, zouden de verzekeringsmaatschappijen volgens hem gemakkelijk kunnen natrekken, wie de wanbetalers zijn. Echter zegt Pijpers dat de regering niet bereid is om de data met de verzekeringsmaatschappijen te delen waardoor er wordt uitgegaan, dat hetgeen de cliënt aangeeft, de waarheid is.
door Johannes Damodar Patak