De roep naar verandering in de politiek is alom. Het is duidelijk dat de politiek na 1945 is veranderd, dit komt niet alleen door lokale omstandigheden maar ook door veranderingen wereldwijd. Wim Bakker, arts tevens voorzitter van Seti Sranan, liet bij de eerste sessie van de serie onder de noemer ‘Stof tot nadenken’ van Da’91 afgelopen zaterdag in het Lalla Rookh gebouw weten dat ook het publiek totaal veranderd is, vooral nu wij in de ICT tijd leven. Volgens hem is het niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen merkwaardig, dat politieke partijen niet meer kunnen voldoen aan de nieuwe samenstelling van het volk en de vraagstrukken waarmee zij te kampen hebben. Hoewel hij vindt dat politieke partijen nog zeker een aantal generaties zullen blijven bestaan, zegt Bakker dat hun betekenis steeds verder afneemt, omdat ze niet in staat zijn, de grote diversiteit en het groot aantal kwesties van tegenwoordig te vertalen in een nieuwe politieke tactiek. Volgens Bakker wordt er nu een politieke strategie toegepast, waarbij ontwikkeling en investering in handen zijn van een kleine groep mensen, en in de meeste gevallen gaat het om particulieren.
Ook haalt hij aan, dat politieke partijen niet meer gevormd moeten worden, omdat bijvoorbeeld vijf mensen aan tafel gaan zitten die verandering willen en zichzelf verklaren tot de leiders van een nieuwe politieke partij. Bakker zegt het niet eens te zijn met deze benadering. In de komende jaren moeten politici proberen, met de huidige manier van politiekvoering te breken. Volgens Bakker moet politiekvoering op een radicalere manier gaan geschieden. Zijn concept is dat alle politieke partijen en belangengroepen zich gaan verenigen in een congres, om een nieuw ding te vormen. Hiermee wenst hij te verduidelijken dat politieke partijen niet achter het volk aan moeten lopen. In de plaats daarvan moeten zij het volk leiden. “Het volk heeft leiding nodig, nieuwe ideeën en nieuw leiderschap”, benadrukt Bakker. De nieuwe politiek moet volgens hem komen vanuit de bottom en daarbij zij de ressortsraden vreselijk belangrijk.
Volgens Bakker moeten politici zich de komende jaren daarom richten op het winnen van ressorten. In Suriname werken we altijd van top naar bottom, dat moet volgens hem niet meer gebeuren, gezien we ons niet meer bevinden in de slavernij. “Wil je als politici echt verandering brengen, dan moet je komen met een nieuw concept, nieuwe ideologie en een nieuwe strategie”, aldus Bakker.
Bij de nieuwe partijpolitiek moeten politieke leiders met een duidelijke strategie komen die gebaseerd is op een bottom to top aanpak. Zij moeten vooral in contact blijven met het volk en zijn activiteiten. Bakker zegt dat op basis van analyse de politici zelf moeten komen met issues die op het punt staan om door te breken en daarbij ook de nodige oplossingen meenemen. Ook is het belangrijk om dingen te doen, die andere politieke partijen niet doen of hebben gedaan. Partijleden kunnen bijvoorbeeld pro-deo werk verrichten volgens hem. Hiermee zorgen zij er dan voor dat de partij opgebouwd wordt. “Het moet niet alleen bij praten blijven, maar ze moeten daadwerkelijk participeren in het proces”, aldus Bakker.
door Richelle Mac-Nack