Op 23 augustus 2017 gaf de fractieleider van de NDP, Andre Misiekaba, tijdens een vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) aan, dat er een streep getrokken moet worden onder beschuldigen van corruptie en dat er met een schone lei moet worden begonnen. Kennelijk is de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, de tel kwijt van het aantal corruptiegevallendat de afgelopen zeven jaar onder de regering Bouterse heeft plaatsgevonden.
De afgelopen zeven jaar is de Surinaamse samenleving geconfronteerdmet corruptiezaken die nog niet waren opgelost, of andere nieuwe corruptiezaken kwamen weer naar buiten. Uitgerekend André Misiekaba- met een kerkelijke achtergronden de lof naar zichzelf dat hij corruptievrij is – wil deze corruptiezaken verdoezelen.
De NDP-fractieleider stoort zich aan het selectief noemen van de Wijdenboschbrug, terwijl volgens hem, bij Openbare Werken tussen 2006-2010, onder VHP-bewind, het land voor ruim 119 miljoen SRD is benadeeld. Rashied Doekhie van de NDP, heeft een rapport met bevindingen beschikbaar gesteld aan de DNA in november 2011 met bevindingen over corruptie in de periode 2006-2010 bij Openbare Werken (OW).
Zes jaren zijn voorbij, terwijl er voldoende reden was om met een rapport over fraude,de kruistocht tegen corruptie te beginnen. Helaas merkt de samenleving niets van de kruistocht tegen corruptie.Is dit een onderdeel van het gebruikelijke paarse scenario van een briljante dubbele misleiding of zelfs een drievoudige misleiding van Doekhie.
Ook de opmerking van Misiekaba“dat mensen constant de vinger naar anderen wijzen over hoe corrupt ze zijn, terwijl dat rapport daar is”, met direct daar achteraan de vraag die met ogenschijnlijk verbazing wordt gesteld “waarom de regering niks heeft gedaan met het rapport”.
Het is een vraag met ogenschijnlijke verbazing, omdat Misiekeba wel degelijk kennis draagt van de DNA-vergadering van 18 september 2012 waar zowel president Desiré Bouterse als het voormalig DNA-lid van de NDP, Theo Vishnudatt, bevestigd hebben dat het onderzoek naar fraude op OW formeel al gestart was.
Was het niet de president die toen had gezegd dat de helft van VHP zou worden opgesloten. De VHP met eerbied voor recht en rechtsstaat, heeft gereageerd door te stellen dat niet de president, maar de rechterlijke macht mensen laat opsluiten.
Wie schetst onze verbazing als de NDP-fractieleider een streep wil trekken door alle corruptiegevallen met als argument dat corruptie er allang is en dat alle politieke partijen hierbij betrokken zijn. Een zeer vreemd argument dat niet begrepen wordt van iemand met een kerkelijke achtergrond en wiens voorzitter die tevens president is van het land, de samenleving had verzekerd dat de helft van de VHP zou worden opgesloten.
Het moet duidelijk zijn voor NDP-fractieleider Misiekeba dat het hier niet gaat om alle politieke partijen, het gaat om de belastingcenten van burgers die elke dag worstelen met de economische crisis waarin we zijn beland.Een streep willen trekken door corruptiegevallen, is bekeken vanuit dit perspectief, corruptie op zich.
We zijn nu bijkans zes jaar verder en het vermeende onderzoek naar fraude op OW in de periode 2006-2010 is nog steeds niet aan de orde. Zou het komen vanwege de vele corruptiegevallen op OW na 2010?
Het standpunt van de VHP zoals verwoord door haar fractieleider in DNA, is dat alle corruptiegevallen onderzocht moeten worden en er wordt geen enkele streep getrokken onder geen enkel corruptiegeval. Ironisch genoeg was het de VHP-fractieleider die bij een DNA-vergadering de president had gevraagd om,indien hij meende dat er corruptie had plaatsgevonden bij OW in de periode 2006-2010, hij (de president) stappen moest ondernemen daartegen. Voor wat betreft de corruptiebestrijding, staat het standpunt van de VHP nog recht overeind: in gevallen van corruptie waarbij belastingcenten van hardwerkende burgers misbruikt zijn; geen zand erover en ook geen streep eronder.