August 26, 2017


Oesje Soekatma komt naar Suriname


August 26, 2017

De legendarische Pop Jawa zanger Oesje Soekatma, die in Nederland woont een werkt, bezoekt in september zijn geboorteland voor het verzorgen van enkele optredens. Hij verheugt zich nu al op zijn optredens. “Heimwee. Gelukkig ben in september 2017 in Suriname voor een paar weken en kan ik weer volop genieten met familie en vrienden”, reageert hij. Op zijn programma staan er al vijf optredens gepland. Voor de muzikale begeleiding zorgt Campuran, de band van zijn broertje Robby Soekatma. Oesje Soekatma, die in 1978 zijn geboorteland verliet om zijn geluk in  Nederland te gaan beproeven, is opgegroeid aan de Nieuw Weergevondenweg  bij een oud echtpaar. Hij luisterde veel naar Radio Apintie en zong luidkeels mee met mijn idolen. “De buren konden dit niet erg waarderen, maar gelukkig was er iemand die het voor mij opnam en onder de indruk was van mijn zangkunsten. Dat was Bruce d’Fonseca”, zegt hij. D’ Fonseca is iemand die altijd klaarstond voor hem en hem hielp om zijn muzikale kwaliteiten ontwikkelen. Mede door hem kreeg Oesje de moed om zich in te schrijven voor het Javaanse Songfestival dat hij in 1975 won. De bijnaam Oesje heeft hij van de zangeres Lygia Maskam, die het Songfestival presenteerde, gekregen. Zij kon bij de aankondiging zijn echte naam niet goed uitspreken. Ze vroeg het publiek of ze hem ‘Oesje’ mocht noemen en sindsdien zijn er maar weinig mensen die zijn echte naam Ngoesman kennen. In Nederland heeft Oesje wel een eigen muziekgroep genaamd Flavor.