‘Studenten niet ontmoedigen beroep leerkracht te kiezen’

Een groot aantal studenten van Nickerie kan de studierichtingen Wiskunde en Engels niet volgen op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) in Nickerie. Volgens onderwijsminister Robert Peneux, worden deze richtingen niet aangeboden, omdat er in zowel Nickerie als Coronie, geen behoefte is aan leerkrachten in deze vakgebieden. Wilgo Valies, voorzitter BvL/ALS, vindt dit niet kunnen en zegt dat studenten niet ontmoedigd moeten worden om het pad van leerkracht te kiezen.

De minister zei dit, nadat de parlementariërs Riad Nurmohamed (VHP) en William Waidoe (PL) vroegen waarom deze studenten de studierichtingen niet mochten volgen, terwijl er vraag naar is.

Valies geeft aan dat de belangstelling voor het onderwijs de afgelopen periode is gedaald, vanwege de recente financiële problemen, waarmee leerkrachten te kampen kregen. Valies is van mening dat het ministerie de studenten juist moet stimuleren en geen hindernissen voor hen moet opwerpen. Peneux gaf aan dat het geen zin heeft om een opleiding te starten, waarna men geen werk kan vinden. Valies stelt dat de studenten niet per se in Nickerie tewerkgesteld hoeven te worden. “Als er geen behoefte is in Nickerie, is die er wel in andere districten”, zegt Valies.

Volgens de minister wordt vooraf aan het opstarten van een opleiding in Nickerie en Coronie, een gedegen onderzoek verricht naar de behoefte van die discipline. In dit geval heeft het onderzoek duidelijk uitgewezen dat er geen behoefte is aan leerkrachten Engels en Wiskunde. De minister zal ervoor zorgen dat de groep andere opleidingen aangeboden krijgt. Valies geeft aan dat studenten niet verplicht moeten worden een andere richting te kiezen, terwijl zij er geen belangstelling voor hebben. “Men moet rekening houden met de keuze van de student”, stelt Valies.

Valies is van mening dat de behoefte over de hele linie moet worden nagegaan. “Als men praat over VOS-niveau, kan ik mij best wel indenken dat het verzadigd is. Maar daarnaast zijn er ook andere scholen die deze docenten goed zouden kunnen gebruiken. In plaats van barrières plaatsen, moeten de opleidingen juist gepropageerd worden”, aldus Valies.

Door Priscilla Kia

 

More
articles