‘Antwoorden regering belangrijk bij standpunt OP en begroting’

Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 en de begroting 2017, worden vandaag in de openbare vergadering afgerond in De Nationale Assemblee. Vijf moties zijn ingediend tijdens de behandeling van het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 en de begroting 2017, waaronder drie van de oppositie en twee van de coalitie. De oppositie keurt het OP en de begroting af. Carl Breeveld, DOE-parlementariër, zegt dat de antwoorden van de regering belangrijk zijn voor het standpunt van de oppositie inzake het OP en de begroting.

“Er zijn nog enkele vraagstukken waarop de regering antwoord moet geven”, geeft Breeveld aan. Volgens hem heeft de regering een capaciteitsprobleem bij de uitvoering van het OP. “Er is weinig hoog kader en er zijn weinig randvoorwaarden gesteld om de corruptie aan te pakken”, meent Breeveld. Daarnaast is de parlementariër ongerust over de wijze waarop de overheid omgaat met zaken aangaande corruptie.

In het kader van het sociaal beleid, heeft DOE een motie ingediend tegen het verstrekken van pakketten. Breeveld is een voorstander van bonnen waarmee de mensen zelf naar de winkel kunnen gaan om hun spullen te halen, hierdoor worden de kosten voor de overheid verminderd en corruptie wordt geminimaliseerd. Deze motie is ondersteund door VHP, Abop, Pertjajah Luhur en de NPS. Verder vindt hij het belangrijk dat het bestaansminimum wordt doorgegeven en dat het bestand van personen met een algemene financiële uitkering opgeschoond wordt. Breeveld maakt zich ook zorgen over de problematische financiële situatie, waarbij de staat elke keer weer moet lenen.

Per motie zullen kort een coalitie- en oppositielid aan het woord komen, waarna hierover gestemd zal worden. De voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons, had vooraf aangegeven, dat er in de derde ronde geen ruimte zal zijn voor statements.

Breeveld hoopt van harte dat het lukt om alles af te ronden. “We zijn nu in augustus 2017, acht maanden verder van de periode waarin het plan en de begroting afgerond zouden moeten zijn. Er is een heleboel bijgekomen dit besproken moet worden”, aldus Breeveld.

door Priscilla Kia

 

More
articles