Neus wil nieuw schooljaar kinderen Nos Kasita verzekeren

Onlangs is er op Facebook een bericht verschenen waaruit blijkt dat de leiding van het kindertehuis Nos Kasita, geen schoolgeld kan betalen voor de kinderen, omdat de subsidiegelden nog niet zijn overgemaakt. Maisha Neus, activist, die zich vanaf dat moment zorgen maakte over de kinderen, heeft besloten om te starten met een geldinzamelingsactie om het nieuwe schooljaar van de kinderen te verzekeren.

De directrice van Nos Kasita, Charlotte Dakriet, zit met de handen in het haar, omdat het overgrote deel van de kinderen afhankelijk is van storting van het schoolgeld door het tehuis, nu niet ingeschreven kan worden. Het tehuis biedt opvang aan 81 kinderen, die er dagelijks moeten eten en ook nog de school moeten bezoeken. Het tehuis is volledig afhankelijk van de subsidie van de overheid. Vanaf januari 2017 heeft Nos Kasita geen subsidie van de overheid ontvangen, terwijl alle stukken naar het ministerie van Financiën voor goedkeuring zijn gestuurd. Echter is de uitkering uitgebleven met alle gevolgen van dien. Dakriet heeft de afgelopen dagen vaker aan de bel getrokken bij het ministerie, maar de middelen zijn nog niet overgemaakt.

Voor het inschrijven van alle kinderen van het tehuis op de lagere school, de mulo-school en de technische school, is er een totaalbedrag van SRD 4.777 nodig.

Dit bedrag werd namens de leiding van het tehuis kenbaar gemaakt aan Neus. Op haar Facebook-pagina vraagt Neus als er mensen in Suriname en in het buitenland zijn, die bereid zijn om aan deze inzameling mee te werken, zodat de kinderen verzekerd kunnen zijn van het nieuwe schooljaar.

Zij geeft aan dat het geld noodzakelijk is, vooral omdat de inschrijfperiode op bepaalde scholen binnenkort stopt. Neus hoopt dat er zo snel mogelijk gereageerd wordt op haar oproep, zodat alle kinderen op tijd ingeschreven kunnen worden. Verder geeft zij aan ook bereid te zijn te praten met de scholen om een plek te reserveren voor de kinderen, maar ook om hen die misschien  laat zijn voor de inschrijving, alsnog in te schrijven, omdat het niet de schuld is van de kinderen dat zij zich niet op tijd in kunnen schrijven.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles