Op woensdag 16 augustus is het Minamata-verdrag in werking getreden.
Het Minimata-verdrag, waarin ook Suriname partij is, is een globaal verdrag ter bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen de negatieve effecten van kwik.
Dit bevat onder andere het uitbannen en de afbouw van het gebruik van kwik in een aantal producten en processen en de regulering van de informele sector van de Ambachtelijke en Kleinschalige Mijnbouw (ASGM).
Volgens minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, geeft de regering hiermee aan dat er gewerkt wordt aan het uitbannen van het gebruik van kwik. Binnen de mijnbouwsector zijn er reeds op diverse momenten door diverse actoren nieuwe methoden gepresenteerd voor kwikvrij mijnen. Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) als belangrijke partner binnen de ratificatie van het verdrag, ondersteunt het ministerie in het maken van beleid en de uitvoering hiervan. Mw. Griffith van het Nimos, geeft aan dat de ratificatie heel belangrijk is, omdat in Suriname binnen de kleinschalige mijnbouw er sprake is van kwikgebruik op grote schaal.
De minister benadrukt dat de regering in de afgelopen periode in samenwerking met alle actoren overleg heeft gepleegd. De volgende stap om te komen tot de ratificatie van het verdrag is de behandeling en goedkeuring hiervan door De Nationale Assemblee. De ratificatie van dit verdrag biedt ook de mogelijkheid aan Suriname om technische en financiele hulp te ontvangen. Om de samenleving breedvoering te informeren, zal het Nimos een factsheet uitgeven.