Limbo Teego succesvol afgesloten

Het milieuproject Limbo Teego is gisteren succesvol afgesloten in het dorp Botopasi in het district Sipaliwini. Projectleider Lindie Aboikoni, zegt dat de campagne om het dorp en de omgeving schoon te houden, al in februari van dit jaar van start is gegaan. Het lag sindsdien in de bedoeling om aan het einde van het schooljaar, de kinderen die hebben geparticipeerd aan het project, in de bloemetjes te zetten. De organisatie heeft tegelijk met de uitslag van de zesde klassers, een leuke bijeenkomst georganiseerd voor de kinderen, waarbij alle leerlingen die als beste over zijn gegaan of best geslaagde zijn, een schoolpakket in ontvangst mochten nemen. In totaal zijn er 13 schoolpakketen uitgereikt. Limbo Teego heeft 85 milieurangers, deelnemers van het project, ook voorzien van een certificaat als blijk van dank voor hun inzet. Gisteren werd er ook een winnaar gekozen van de Limbo Teego campagne. De ranger die de meeste plastic flessen had verzameld, mocht met de hoofdprijs, een tablet, naar huis. Juliano Kwadjani kwam in aanmerking voor de tablet, in totaal heeft hij 14 vuilzakken ingeleverd met plasticflessen.

De projectleider zegt dat de campagne niet alleen bedoeld is om het milieu in en rond het dorp schoon te houden, met deze activiteiten willen ze de jongeren ook stimuleren om zich altijd in te zetten op school, vandaar dat ze ook op een bijzondere wijze bedankt worden. Aboikoni is van mening dat de bijeenkomst van gisteren ook bedoeld was om meer ondersteuning te bieden aan de leerlingen die in Paramaribo zullen gaan studeren. Hij benadrukte op de bijeenkomst dat zij aan verschillende beproevingen blootgesteld zullen worden, toch wil hij dat zij hun doel voor ogen houden. Ook sprak hij de kinderen die het dit jaar niet hebben gehaald, toe: “Wie niet faalt, weet niet hoe moeilijk het is om op te staan. Iedereen die succesvol is, heeft een keer gefaald”, bemoedigde de projectleider de kinderen.

Aan dit project hebben niet alleen de schoolkinderen deelgenomen, maar ook de leerkrachten, de samenleving en het traditioneel gezag hebben bijgedragen om het dorp en de omgeving schoon te houden. Om de continuïteit van dit project te garanderen, heeft Limbo Teego gisteren een commissie ingesteld die ervoor moet gaan zorgen dat het dorp schoon blijft en die de boodschap van een schoon milieu overbrengt aan anderen. De commissie bestaande uit vijf leden, zal belast zijn met het coördineren van de campagne in Botopasi. Het ligt in de bedoeling dat er ook in andere dorpen zo een campagne van start gaat en dat er naderhand dergelijke commissies worden ingesteld. De campagnes in de andere dorpen, zullen eerst gecoördineerd worden door de projectleider. De commissie moet erop toe zien dat het afval van huishoudens wordt gescheiden, ook moet zij er zorg voor dragen, dat er geen afval wordt gegooid in de rivier. Aboikoni is zich ervan bewust dat het een moeilijk traject is, maar hij gelooft dat de mensen zich langzamerhand bewust zullen worden van de noodzaak van een schoon milieu.

Aboikoni zegt dat het verloop van het project boven verwachting is geweest. Van diverse kanten heeft hij complimenten mogen ontvangen hoe succesvol zijn milieubeweging is geweest; de gemeenschap, de school, het traditioneel gezag, de bestuursopzichters, hebben allen hun tevredenheid geuit. Sinds het begin van de campagne is er ruim 380 kilogram aan plasticflessen verzameld.

Aboikoni wees erop dat de milieubeweging bijna geen financiering heeft gehad, daardoor dreigde de campagne te verwateren. Echter heeft Limbo Teego naar het belang van het project gekeken. Toch waren er enkele individuen en bedrijven die de laatste activiteiten mogelijk hebben gemaakt, zoals; Hotel Botopasi, WWF, UTGS, Eco Resort, Loes Trustfull, Cory Vonk, Haidy Eduards, Nita karto, Sutikamia en Marc van Eewijk.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles