Politicoloog Breeveld: ‘Surinaamse regering kan leren uit situatie Venezuela’

Politicoloog Hans Breeveld is van mening dat de Surinaamse regering lering kan trekken uit hetgeen zich afspeelt in Venezuela. “Als je niet handelt conform het overeengekomen staatsrecht of dat niet respecteert, dan kom je terecht in een situatie als Venezuela, waar het volk niet blij mee is”, aldus Breeveld naar aanleiding van de verkiezingen die afgelopen zondag gehouden zijn in Venezuela. Wat zich nu in Venezuela afspeelt, is het tegenovergestelde van democratie. “De democratie is nu ernstig in gevaar”, zegt Breeveld. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, heeft de verkiezingen gewonnen, maar een aantal landen heeft al gesteld deze uitslag niet te zullen erkennen. Middels een nieuw gekozen raad wil Maduro de onschendbaarheid van parlementsleden opheffen. Het feit dat Maduro de rechterlijke macht als orgaan probeert te ontslaan, geeft volgens de politicoloog aan dat er geen sprake meer is van democratie.

“Zodra je gaat sleutelen aan het systeem, omdat de meerderheid verliest en een heel nieuwe orgaan gaat instellen om een nieuwe grondwet te maken, wil zeggen dat de president alle macht naar zich toe wil trekken.”

De aanloop naar de verkiezingen verliep erg gewelddadig. Dit heeft ook invloed op de regio. Veel Venezolanen zijn al uit het land gevlucht naar onder andere Colombia.

Breeveld gelooft niet dat de regio grote problemen zal krijgen met deze vluchtelingen. “Het zal niet zo extreem worden.” De oppositie in Venezuela is nog steeds strijdlustig, hierdoor hebben de Venezolanen volgens Breeveld nog het vertrouwen dat het weer goed komt in het land. Ook de steun van andere landen, zoals de Verenigde Staten, geeft de oppositie meer moed om de strijd aan te gaan. Breeveld vindt het jammer dat Maduro het charisma en de populariteit ontbeert van de vorige president, Chávez, die in 2013 overleed. Maduro heeft in tegenstelling tot Chávez niets kunnen waarmaken.

door Kimberley Fräser

 

More
articles