Bee wil zachte aanpassing kinderbijslag

Marinus Bee (Abop) heeft de regering tijdens de behandeling van het Ontwikkelingsplan (OP) in De Nationale Assemblee (DNA), gevraagd de kwestie kinderbijslag opnieuw te bekijken. Hij stelde voor het aantal van maximaal vier kinderen dat in aanmerking komt voor een financiële bijdrage, te schrappen. Het aantal mag naar zijn zeggen ongelimiteerd zijn.

Bee had zijn plan al eerder naar voren gebracht, maar kreeg geen ondersteuning. Volgens minister Christien Polak van Sociale Zaken, zou dit voorstel te populistisch zijn. Bee wees er echter op dat het niets met populisme te maken heeft, maar dat de sociaal zwakkeren met de grote gezinnen juist geholpen moeten worden. Hij stelde voor een andere aanpassing door te voeren waarbij voor dit begrotingsjaar het aantal van vier naar zes kinderen gaat en het begrotingsjaar daarop nog twee toegevoegd kunnen worden tot een maximum van tien kinderen. Bee merkte op, dat dit de staat echt niet veel geld kan kosten, omdat de meeste gezinnen onder de sociaal zwakkeren niet zo groot zijn, maar in gevallen waar men toch meer dan vier kinderen heeft, zou de wet op dat stuk aangepast kunnen worden. Al geruime tijd tijd pleit Bee voor lostverbetering van de sociaal zwakkeren, mede gelet op de economische crisis waarin het land verkeert.

In het verlengde hiervan pleitte de volksvertegenwoordiger om de sociaal zwakkeren in plaats van een voedselpakket liever een financiële bijdrage te geven van tussen de SRD 750 – SRD 1000. Ten aanzien van de kosten hiervan, zei hij dat Suriname moet gaan richting een solidariteitsfonds waarbij goed verdienende ambtenaren, doelende op onder anderen ministers, DNA-leden en staatsraadsleden, directeuren en onderdirecteuren, tussen 1,5 en 2 procent van hun loon afstaan aan dit fonds gedurende de periode van crisis. Voorts stelde hij voor om het bedrag van SRD 34 miljoen dat is uitgetrokken voor pakketten, te storten in dit fonds.

More
articles