Ronnie Brunswijk en Marinus Bee, Abop-parlementariërs, hebben gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven dat het Moengo stafdorp verboden terrein is geworden. Volgens Brunswijk is de gemeenschap van Moengo opgeschrikt met borden bij het stafdorp waarop: ‘Verboden toegang voor onbevoegden’ en ‘Militair terrein’, staat.
Onlangs heeft Suralco/Alcoa enkele concessies afgestoten en overgedragen aan de regering, waaronder het stafdorp Moengo. Tijdens het bezoek van president Desiré Bouterse enkele dagen geleden in Moengo, werd bekendgemaakt dat het Stafdorp, een complex van Suralco, is teruggegeven aan de Surinaamse staat. De president heeft toen de mogelijkheden besproken om het gebied waar de Suralco actief was, nieuw leven in te blazen. Volgens de president was er overeenstemming bereikt met de Suralco om het stafdorp Moengo samen met de plaatselijke gemeenschap in de oude staat terugbrengen.
Brunswijk wilde van de regering weten wat de betekenis van deze borden is en wie de opdracht tot het plaatsen van de borden heeft gegeven. Volgens de parlementariër zijn zelfs trainingsattributen van topsporters in beslag genomen. Hij wilde weten als het stafdorp een kazerne is geworden en waarom sporters de toegang tot de sportfaciliteiten geweigerd wordt.
Bee ging tijdens zijn spreekbeurt hierop in en zei dat het verboden is om bij het stafdorp te rijden. Het stafdorp zou een bestuurscentrum worden, maar is nu een militair terrein geworden. Bee vroeg als er geen beschikking nodig is om een gebied tot militair terrein vast te stellen. Hij wenste eveneens opheldering over de opdracht voor het plaatsen van de borden bij het stafdorp. De president heeft onlangs in DNA informatie gegeven over de onderhandelingen met Suralco/Alcoa. Brunswijk gaf aan dat de president in zijn presentatie niet heeft aangegeven, dat het stafdorp Moengo al een bestemming heeft gekregen en vroeg waarom de sessie dan gehouden was. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, gaf als antwoord op de vraag van Chan Santhoki, VHP-parlementariër, geen officiële documenten van de regering te hebben ontvangen over de overdracht van gebieden door Alcoa aan de regering.
-door Priscilla Kia-