Volgens August Boldewijn, bestuurskundige, kan social media niet verboden worden, omdat het ook een medium is, dat met het grotere publiek communiceert. Naar aanleiding van de nieuwe en aanhoudende berichten die op Facebook en andere social media verspreid worden over de vermeende verontreiniging van leidingwater, is NDP-fractievoorzitter, Andre Misiekaba, van mening, dat er moet worden nagegaan hoe social media onder controle te krijgen.
Boldewijn zegt dat social media informatie verschaft die bij het groter publiek niet bekend is. “Als de informatie verwoord is tot laster, onjuist is, negatief wordt bejegend en het publiek tot opstand beweegt, kan de overheid proberen na te gaan, wie verantwoordelijk is voor de berichten”, zegt Boldewijn. Dat is volgens hem bijna onmogelijk, omdat die informatie niet verschaft wordt.
Ook de assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gaf aan dat de wet ‘Elektronisch handelsverkeer’ is aangepast en dat de overheid daarvan gebruik zal maken om social media, aan banden te leggen. Boldewijn is van mening dat de duizenden mensen die social media positief gebruiken niet gestraft kunnen worden, omdat enkelen hem negatief gebruiken.
“De mens is vindingrijk. Facebook is het meest gebruikte sociaal medium, maar als het aan banden gelegd wordt, zullen de kwaaddoeners een ander medium gebruiken”, stelt Boldewijn. Boldewijn vergelijkt de vuilsmijterij in social media met de stadvervuiling, waarbij vuilnistonnen bewust leeggehaald worden en zegt dat het mogelijk gedaan wordt door mensen die Suriname niet welgevallig zijn en proberen een slecht beeld te creëren. “Water is heel erg belangrijk en als berichten rondgaan dat het verpest is door uitwerpselen, blijven buitenlanders weg uit vrees voor hun gezondheid, wat ons toerisme niet ten goede komt”, zegt Boldewijn.
Volgens hem moet de overheid continu voorlichtingsprogramma’s maken en uitzenden over de controle op water en voedsel, maar ook over alle belangrijke zaken die de samenleving moet weten. “De overheid moet met een duidelijke verklaring komen met feiten, die al het negatieve ontkracht of weerspreekt. De bevolking moet niet alleen goed geïnformeerd zijn over de situatie, maar ook op de hoogte zijn van de normen die internationale organisaties hanteren. Zo alleen kan de bevolking de valse berichten op social media niet geloven”, aldus Boldewijn.
door Priscilla Kia