“Buitenlandse kip blijft goedkoper dan Surinaamse kip ondanks de verdubbeling in invoerrechten van 20 naar 40 procent”, vindt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW). Dit zegt hij naar aanleiding van de mededeling van minister Ferdinand Welzijn, van Handel en Industrie om per 1 augustus het invoerrecht op kip, kipdelen en eetbare kipafval te verdubbelen. “Men moet niet denken dat het met 20% is verhoogd, het is een 100% verhoging”, beklemtoont Hasnoe. Elke verhoging gaat doorwerken in de prijzen in de winkels. Betekent dat de koopkracht verder zal dalen met deze 100% verhoging.
Dit zal een verhoogde druk betekenen op het budget van de “kleine man”.
In vergelijking met lidlanden van de Caricom is buitenlandse kip nog goedkoop in Suriname. De VSW-voorzitter is de mening toegedaan, dat de consument gaat kijken waar hij goedkoper terecht kan en niet naar een bewustwording en de lokale pluimveesector zal stimuleren en beschermen. Met de situatie waarin we nu verkeren, zou de regering volgens hem naar mogelijkheden moeten kijken om genoeg goedkope producten aan te bieden aan de consument.
Het streven van de regering is in dit geval om de importkip te verminderen. Echter gelooft Hasnoe, dat als plotseling de buitenlandse kip bij wijze van spreken weg komt te vallen, hij niet gelooft dat Surinaamse producenten zouden kunnen inspelen op de behoefte van de consument. Ze zijn niet in staat de kipsector volledig te accommoderen. Dit zal volgens hem waarschijnlijk pas na een jaar of twee kunnen. Shawn Thijm, directeur van het pluimveebedrijf Espee is daarentegen van mening dat het wel kan. Hij zegt aan De West dat de kipsector wel in staat is de gehele lokale behoefte te voorzien. Hasnoe zegt dat de overheid meer zal moeten inspelen op de productie en behoefte binnen de kipsector. “Het is nog niet wat het wezen moet. De lokale producenten moeten kijken hoe ze efficiënter kunnen kweken om de kip prijs omlaag te brengen, omdat de consument behoefte heeft aan goedkoper kip.
De Braziliaanse kip is thans even duur als de Surinaamse kip, terwijl de Amerikaanse kip die in delen wordt verkocht, veel goedkoper is. De voorzitter zegt dat er nu al veel gesmokkeld wordt vanuit Brazilië, met de 100% verhoging zal die gaan stijgen.
door Kimberley Fräser