Regering wil noodlijdende gezondheidssector herstructureren

De gehele gezondheidssector staat onder zware druk en er moet dringend een plan van aanpak worden uitgevoerd. Op dit moment worden er gigantische verliezen geleden en als het aan volksgezondheidminister Patrick Pengel ligt, wordt daaraan een einde gemaakt.
In De Nationale Assemblee (DNA) ging de bewindsman gisteren in op de vele vragen rond de ontwikeling binnen deze branche. Hij hield het parlement een drietal scenario’s voor en legde uitgebreid uit wat het resultaat is. Bij optie 1 hoeft de regering alleen toe te kijken en niets te doen. De gevolgen zullen niet mooi zijn. Hij gaf aan, dat de verliezen zullen oplopen en dat financiële steun steeds noodzakelijk is. In vijf jaar tijd zal er voor de gezondheidssector SRD 608 miljoen nodig zijn. Scenario 2 houdt financiering en herstructuring in.
Wanneer er niet geïnvesteerd wordt in automatisering, zal er niet bespaard worden. En blijven suppleties noodzakelijk. Hiervoor zal SRD 515 miljoen nodig zijn. Scenario 3 behelst zowel de financiering, herstructurering als automatisering. Voor dit plan zal dit jaar en in 2018 een forse investering in met name de automatisering moeten plaatsvinden. Vanaf 2019 is er minder suppletie nodig en zijn de problemen structureel opgelost. Per saldo zal er een bedrag van SRD 195 miljoen bespaard worden. De crisis in deze sector is een moeilijke, maar biedt volgens de minister de mogelijkheid om nu echt die verandering door te voeren om te voorkomen dat het allemaal erger wordt. Pengel gaf aan dat behalve het lijden van verliezen door onder andere de ziekenhuizen en gezondheidsinstanties, er nog andere oorzaken zijn. Binnen het zorgstelsel moet er bijvoorbeed gelijkgerichtheid van belangen zijn. Hij pleit voor een uniform normenkader en een geschillenregeling. Bij de ziekenhuizen is herstructurering van de capaciteit ook dringend noodzakelijk. Minister Pengel benadrukte, dat hoewel de regering enkele voorstellen heeft, de problemen alleen gezamenlijk opgelost kunnen worden. Het automatiseren van het huisartsensysteem en van de ziekenhuizen is een belangrijke stap in de goede richting om de zware verliezen tegen te gaan. Het biedt de artsen ook de mogelijkheid om patiënten met bijvoorbeeld een chronische aandoening beter te monitoren waardoor de zorg steeds efficiënter wordt. Volgens Pengel wil de overheid naar het punt dat patiënten niet naar de dokter gaan als het al laat is. Een goede preventieve zorg is daarom van groot belang. De zaak zo laten, betekent dat er elk kwartaal SRD 45 miljoen nodig is om de zorg mogelijk te maken, terwijl de kwaliteit en garantie verder afglijdt. Binnen het stappenplan dat uitgevoerd zal worden, pleit Pengel ook voor een ‘one stop shop’ om de eerstelijnszorg efficiënter te maken. Het aanbieden van efficiënte zorg leidt volgens de bewindsman al tot besparing.

More
articles