17% van de Surinaamse vrouwen gebruikt geen anticonceptie

De vertegenwoordiger van het ministerie van Volksgezondheid, mevrouw Truideman, zegt dat 17 procent van de vrouwen in Suriname geen anticonceptiemethode gebruikt. Dit cijfer werd bekendgemaakt bij het seminar ‘Family Planning: Empowering people, Developing nations’, dat gehouden werd in Hotel Krasnapolsky. De workshop werd gehouden in verband met de Wereldbevolkingsdag die elk jaar op 11 juli wordt georganiseerd. Deze dag is door UNFPA uitgeroepen om de aandacht te vestigen op de overbevolking en de hieraan gerelateerde problemen. Het thema voor de Wereldbevolkingsdag (WPD) voor dit jaar is: ‘Familiy Planning: Empowering people, Developing nations’, dit met het oog om wereldwijd te investeren in de gezondheidszorg en rechten van vrouwen en koppels.

Truideman zegt verder dat er vrouwen zijn die een zwangerschap willen vermijden, maar toch geen veilige en effectieve methode voor gezinsplanning gebruiken. Toegang tot veilige, vrijwillige gezinsplanning is een mensenrecht dat centraal staat voor gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en is een belangrijke factor in het terugdringen van de armoede.

De onvervulde behoefte aan anticonceptie bij vrouwen ligt het hoogst onder vrouwen tussen 15-19 jaar (39%), 40% daarvan heeft geen opleiding en 32% behoort tot de armste vrouwen. Er moet volgens Truideman nog heel wat gedaan worden om ervoor te zorgen dat alle vrouwen kunnen genieten van hun recht om te besluiten of zij zwanger willen worden, en wanneer of hoe vaak ze zwanger willen worden. Volksgezondheid richt zich op twee gebieden: preventie en bereikbaarheid van kwaliteitszorg. Tijdens deze workshop wordt de focus gelegd op de situatie van cliënt gerichte zorg, waarbij de behoefte is van het individu centraal staat. Thans zal gekeken worden of Familiy Planning methodes betaalbaar zijn voor de doelgroep.

Een van de contraceptieve opties is anticonceptie: long-acting reversible contraception (LARC), die nog niet doeltreffend geïntroduceerd is in Suriname, hoewel er bewijzen zijn van de positieve invloed op zowel mondiaal en als regionaal niveau. Het ministerie van Volksgezondheid, UNFPA, de Paho en Stichting Lobi, werken aan het realiseren van de rechtvaardige toegang tot voorbehoedsmiddelen en de toenemende moderne contraceptieve keuzes.

door Kimberley Fräser

 

More
articles