De afgelopen periode is duidelijk te merken, dat criminelen in vergelijking met vroeger, een ander gedrag vertonen. VHP-volksvertegenwoordiger tevens ex-minister van Justitie en Politie (JusPol), Chan Santokhi, zegt dat criminelen nu meer durf hebben om naar publieke plaatsen te gaan, verwijzend naar de roofoverval die zich gisteren heeft voorgedaan bij ’t Vat. Ook verwijst het assembleelid naar de vele brute roofovervallen die de media niet halen. Hij merkt verder op dat de criminelen nu openlijk overgaan tot het plegen van overvallen, waarbij zij vaak gebruik maken van veel geweld. Volgens Santokhi is dit een indicatie dat criminelen noch bang zijn voor de overheid noch voor het optreden van de politie. Dit crimineel gedrag komt volgens de voormalige JusPol-minister, doordat de regering haar tanden niet laat zien wat betreft criminaliteitsbestrijding. Ook verwijt Santokhi de regering dat er geen stappen worden genomen voor een effectieve criminaliteitsaanpak.
Verder benadrukt hij dat de toename ook komt doordat er tot nog toe geen nieuwe minister van JusPol is benoemd. Dat er nog steeds geen nieuwe minister is aangesteld voor dit ministerie, resulteert volgens Santokhi in een beleidsvacuüm. Verder haalt de volksvertegenwoordiger aan dat de diverse problemen in de top van het Korps Politie Suriname (KPS), in het voordeel zijn van de criminelen. Behalve dat hij aangeeft dat er een gebrek is aan beleid met betrekking tot de criminaliteitsbestrijding, zegt Santokhi ook dat er een gebrek is aan middelen en daadkracht binnen het KPS. “Hierdoor hebben de criminelen meer ruimte om overvallen te plegen, daarbij nemen ze ook meer risico’s, omdat de pakkans klein is”, benadrukt hij. Santokhi wijst er echter op dat indien de politie snel kon optreden en de pakkans groot was, de criminelen niet zoveel risico’s als nu zouden nemen.
“De toename van criminaliteit heeft diverse nadelen”, zegt Santokhi. Behalve dat de bevolking zich steeds onveiliger voelt, wordt Suriname door toeristen gezien als een onveilig land. Dit zal volgens het assembleelid ervoor zorgen dat er op den duur minder toeristen naar ons land zullen komen. Verder zullen de ondernemers van uitgangsplaatsen ook het gelag van deze toenemende criminaliteit moeten betalen, want mensen zullen naar aanleiding van de roofovervallen die zich reeds hebben voorgedaan, twee keer nadenken of ze een bezoek zullen brengen aan deze plaatsen voor vertier. Santokhi betreurt deze negatieve ontwikkelingen. Hij wijst op de periode toen hij minister was van JusPol en de criminaliteit effectief aangepakt werd. Hij benadrukt dat er professionele diensten waren die belast waren met de bestrijding van criminaliteit, echter is het volgens hem opmerkelijk dat de huidige regering niet investeert in deze diensten.
“Het oude gezegde: ‘crime doesn’t pay’ is nu: ‘crime does pay’, geworden”, zegt de ex-minister. Naar zijn zeggen laat de overheid dit gebeuren. “Zij heeft een passieve houding als het aankomt op criminaliteitsbestrijding met als gevolg dat de angst onder de bevolkings steeds verder toeneemt”, aldus Santokhi.
door Richelle Mac-Nack