Santokhi wil duidelijkheid buitenlands beleid

VHP-parlementariërs Chan Santokhi wil dat de regering ruime aandacht schenkt aan het buitenlands beleid. In het Ontwikkelingsplan moet daaraan een hele paragraaf gewijd worden. Zoals zaken nu vermeld zijn, is te algemeen en het wekt de indruk dat het buitenlands beleid niet belangrijk is. Santokhi besprak onder andere deze punten tijdens de vandaag gehouden openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA).
Santokhi waarschuwt ten aanzien van het buitenlands beleid, dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, het land aan banden heeft gelegd door de vele buitenlandse leningen. Er is een soort leen- en bedelcultuur ontstaan. Van de regering wilde hij weten hoe de regering dit alles wenst af te wikkelen. Door heel wat nare ontwikkelingen hebben sommige landen een negatief reisadvies gegeven richting ons land. De regering moet een duidelijk beeld scheppen rond het buitenlands beleid. Santokhi merkte tijdens de behandeling van het Ontwikke-lingsplan (OP) ook op, dat er nog veel onduidelijkheid is rond het ambassadegebouw in Parijs. Zo wordt gezegd dat het gebouw van een naamloze venootschap is en dat ons land ook aandelen heeft daarin. Het assembleelid wilde weten wat er hiervan waar is en wat er verder zal gebeuren. Ook met betrekking tot de leningen met het buitenland moet er meer duidelijkheid komen, dit geldt ook voor de Petro Caribe deal en het Internationaal Mo-netair Fonds (IMF). Het IMF en Suriname hebben een standby agreement voor een bedrag van US-dollar 478 miljoen. Daarvan werd US-dollar 81 miljoen direct vrij gegeven als onderdeel van een integraal hervormingsprogramma. Uit informatie blijkt, dat de minister van Financiën nooit de bedoeling had om het standby agreement uit te voeren, maar dat het geld was bedoeld als betalingsbalanssteun. Santokhi is er een voorstander van dat de regering weer om de tafel gaat met het fonds en kijkt welk model het beste is om uitgevoerd te worden. Bovendien, als het IMF niet nodig is, vraagt hij zich af waarom de minister de wereld afreist om geld te lenen. Volgens de parlementariër is bevestigd door overige leden van de oppositie en de coalitie dat ons land heel veel schulden heeft. Het zou op basis daarvan goed zijn als in het OP melding gemaakt wordt van hoe deze leningen afgelost zullen worden.
Tijdens de spreekbeurt van het assembleelid kwam eveneens de bescherming van milieu en natuur aan de orde. Santokhi stond stil bij de plannen om water uit Suriname te exporteren naar het buitenland. Deze kwestie heeft voor heel veel heibel gezorgd in DNA, waarbij parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons stelde dat in gesprekken met onder andere de minister van Natuurlijke Hulp-bronnen is voorgesteld, dat eerst de waterwetten door het parlement goedgekeurd moeten worden alvorens de weg vrij is om water uit de Surinaamse rivieren te halen voor de export. Santokhi eiste in zijn redevoering meer duidelijkheid en zei niet te zullen meewerken aan handelingen die het milieu zullen aantasten.

More
articles