Abdoel: ’Hoe gaat de regering de begroting financieren?’

Amzad Abdoel (NDP) heeft gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) aan het parlement gevraagd hoe de regering denkt haar geplande begroting van SRD 8,1 miljard te financieren als de inkomsten uit alle sectoren geraamd zijn op SRD.5.3 miljard. Er is een gat van SRD 2,7 miljard, hetgeen vragen oproept bij de volksvertegenwoordiger.
Abdoel wijst erop dat er veel aan leenruimte is ingeboet door de devaluatie van de Surinaamse munt in 2015. De schulden in US-dollar en euro moesten geherwaardeerd worden en vertoonden een stijging. De stijging van de staatsschuld in 2017 heeft ook te maken met de verdere devaluatie van de koers van 4,04 naar 7,47 voor de Amerikaanse dollar. “Het is niet zo dat de regering ongecontroleerd mag lenen, omdat de wet op de staatsschuld daarin duidelijk is. Laat het volk vooral weten wat de huidige stand van zaken is”, zei Abdoel. Hij vroeg ook hoeveel er al geleend is dit begrotingsjaar en of er een achter-stand is op rente en terugbetalingen. Abdoel is van mening dat de regering toch nog wat opties heeft om het tekort van SRD 2,7 miljard in de begroting te financieren. Volgens hem kan de regering altijd gebruik maken van artikel 3 lid 5 van de Wet op de Staatsschuld om bepaalde projecten goedgekeurd te krijgen. Daarnaast heeft ze de mogelijkheid gebruik te maken van de vigerende Bankwet artikel 21, wat hij niet aanraadt. Verder kan de regering inkomstenverhogende maatregelen treffen. Het parlement had volgens Abdoel concrete voorstellen gedaan aan de regering om zo meer geld binnen te halen.

Die maatregelen zouden helemaal geen invloed hebben op de koopkracht, zo noemde het assembleelid als voorbeeld het heffen van hogere belasting op grote percelen en terreinen die braak blijven liggen, suikerwerken, grondhuur. De regering kan ook sterk bezuinigen en prioriteiten gaan stellen. In samenspraak met het parlement kan er volgens hem een goede begroting goedgekeurd worden. Een andere methode is dat de regering anders gaat begroten door de begrotingsstructuur te wijzigen. Alles dat niet door eigen middelen wordt gefinancierd, wordt als kosten opgebracht op de begroting. Zo is dan duidelijk welke beleidsmaatregelen met een lening zijn gefinancierd en hoeveel die lening bedraagt. “Wat belangrijk is, is dat op de begroting wel moet staan welke maatregelen met welk geld zijn gefinancierd”, aldus Abdoel. Het assembleelid riep de regering op dit jaar uit het dal te kruipen. De economische bedrijvigheid mag niet achteruit gaan. De overheidsinvesteringen mogen niet dusdanig inkrimpen dat de geprojecteerde groei in gevaar komt. Hij riep de regering op om de financiering van de begroting onder een vergrootglas te plaatsen en die in lijn te brengen met de ontwikelingsgebieden, zoals die genoemd zijn in het Ontwikkelingsplan. Als de overheid nu inkrimpt, zal dat gevolgen hebben voor de economie. “De kans om dit jaar uit het dal te kruipen, zal alleen maar kleiner worden”, zei Abdoel. Met betrekking tot de inkomsten uit de directe en indirecte belastingen die geraamd zijn op respectievelijk SRD 1,1 miljard en SRD 1,9 miljard, denkt hij niet dat die realistisch zijn, vanwege de inkrimping in 2015 en 2016. Van de minister van Financiën wilde hij weten hoeveel er tot nu toe aan belasting is binnen gehaald. “Als het duidelijk is hoe groot dit bedrag is en hoeveel er geleend is, is er een goed beeld hoe het land verder moet”, aldus Abdoel.

More
articles